fbpx

7 tekenen van de moederwond: tijd om te helen

dochter moeder

De tijd heelt alle wonden, luidt het spreekwoord. Maar de moederwond kun je je hele leven met je meedragen. Wereldwijd blijft de moeder-dochterband er eentje met uitdagingen en moeilijkheden. Door het taboe dat er op rust, wordt de diepgevoelde pijn van vrouw-zijn doorgegeven van generatie op generatie. Tijd voor openheid en heling.

Lees ook:
5 dingen die je van je moeder hebt geleerd

moeder dochter

Het helen van de moederwond

Vandaag de dag houden vrouwen zich veel bezig met empoweren: ‘JA’ zeggen tegen de krachtige vrouw die we diep van binnen zijn. Maar wat we vaak niet weten is dat de moederwond deze empowerment kan onderdrukken. In al die jaren hebben we onszelf overlevingsmechanismen aangeleerd om met de pijn van de moederwond om te gaan. Het (h)erkennen van deze pijn, is de eerste stap voor het helen van de wond.

De moeder… wat?

Je moeder speelt een grote rol in je leven. Als kleintje zoog je als een spons op wat je moeder je vertelde en liet zien. Van je moeder leer(de) je wat goed en kwaad is, hoe je voor jezelf moet zorgen, hoe je je doelen en dromen kan manifesteren en hoe relaties werken. Je hebt zelfs de pijn gevoeld die je moeder meedroeg. Jouw hoogste doel was (is) om de liefde van je moeder te ontvangen, en vice versa. Het verloop daarvan is allesbepalend voor hoe je wordt gevormd en hoe je in het leven staat. Zodra een kind volwassen wordt, verschuift de verhouding tussen moeder en dochter. Hier ontstaat de moederwond, die onbewust een grote impact kan hebben op je verdere leven en relaties.

7 tekenen van de moederwond

moeder wond

1. Jezelf vergelijken

Je bent onzeker over wie je bent en het gevoel van niet genoeg zijn, besluipt je regelmatig. Je vergelijkt jezelf met anderen en bent vaak besluiteloos.

2. Jezelf schamen

De sluimerende gedachte dat er iets mis is met je, popt weer op als je vindt dat je hebt gefaald. Je durft niet jezelf te zijn omdat je denkt dat je mensen afschrikt en hebt de neiging om jezelf te veranderen voor anderen.

3. Niet voor jezelf opkomen

Je vindt het moeiijk om je grenzen aan te geven en laat je gemakkelijk beïnvloeden. Je hebt een hoog tolerantieniveau voor het slecht behandelen door anderen.

4. Jezelf ontkrachten

Een stabiel en zelfstandig volwassen bestaan opbouwen vind je lastig. Je hebt het gevoel dat je klein moet blijven om liefde te krijgen. Je hoort als het ware de stem van je moeder over wat jij waard bent te ontvangen in de liefde of succes. Je cijfert jezelf weg en neemt de emotionele zorg voor anderen op je.

5. Je schuldig voelen

Je bent niet snel tevreden, erg kritisch op jezelf (en anderen) en er heerst een aanhoudend gevoel van schuld dat je iets of iemand tekort doet.

6. Jaloers zijn

Op momenten dat je minder goed in je vel zit, voel je competitiedrang met andere vrouwen. Je probeert het weg te stoppen maar het uit zich in overdreven star of dominant gedrag. 

7. Jezelf saboteren

Je saboteert je eigen geluk door constant je aandacht te richten op dingen die niet goed zijn of dingen die mis kunnen gaan. Je vertoont uitstelgedrag, omdat succes je beangstigt. 

Boekentip: Moederwond – Gwyneth Leermakers

Wil je meer te weten komen over het helen van de moederwond, familieopstellingen en -patronen? Dan is het boek ‘Moederwond’ van Gwyneth Leermakers een aanrader. Deze roman vertelt precies hoe dit doorwerkt voor drie generaties vrouwen. Je beleeft het met hen mee en voelt alle emoties die hierbij komen kijken.

De stenen die je laat liggen, daar struikelen je kinderen over

Lees ook:
Nostalgie: woorden uit grootmoeders tijd