fbpx

Ben jij eenzaam? 7 tips om je minder eenzaam te voelen

minder eenzaam tips

Eenzaamheid. Iedereen voelt zich wel eens alleen. Maar je voelt je eenzaam als je het gevoel hebt dat je niet verbonden bent met anderen. Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid, terwijl meer dan een miljoen Nederlanders er mee kampt. Hoe zorg je dat je je sociale netwerk weer opkrikt? We vroegen het ervaringsdeskundige Monique Dekker. Bij Vriendschap in Utrecht zet ze haar ervaring om in een kracht door andere eenzame mensen te helpen.

Lees ook:
Tips om iemand te helpen die eeenzaam is

Tips tegen eenzaamheid

eenzaam tips

1. Vind je passie terug

Maak eens een lijstje of teken een A4-papier vol met dingen waar vroeger je hart sneller van ging kloppen. Het is een manier om hobby’s en passies vanuit je kindertijd terug te vinden, die je later uit het oog bent verloren. Ga op Google of Facebook op zoek naar clubjes of groepen mensen die gemeenschappelijke interesses delen en bij jou passen. 

2. Bekijk je oude contacten kritisch

Vind je het nog steeds jammer dat je die vriend van vroeger niet meer spreekt? Ga dan na waarom het contact destijds is verbroken of verwaterd. Misschien valt het contact nog te redden en is het om een knullige reden verwaterd. Ga terug naar het gevoel wat die vriendschap je gaf. Spreek uit naar diegene wat er in je om gaat en probeer langzaamaan dat contact opnieuw op te bouwen.

3. Maak deel uit van een kring

Ga eens kijken of je ergens in de buurt vrijwilligerswerk kunt doen dat je inhoudelijk ook echt leuk vindt om te doen. Je ontmoet nieuwe mensen waar je – ook na werktijd – een band mee op kunt bouwen. Of ga op zoek naar een openbare ontmoetingsplaats. Voor de een is dat die ene leuke koffiecorner, voor de ander is dat de biljartzaal in het plaatselijke buurthuis.

4. Ga alleen op pad

Durf eens alleen naar de bioscoop of een theatervoorstelling te gaan. Probeer zoveel mogelijk je leven te blijven leven. Anders wordt het een vicieuze cirkel en heb je kans dat je in een sociaal isolement terechtkomt. “De allereerste keer is het vreselijk eng. Maar als je eenmaal gaat, merk je dat mensen op je afstappen omdat ze zien dat je alleen bent. Vaak zijn het verrassendere avondjes dan wanneer je met een vast groepje gaat.”

5. Onthoud: eenzaamheid is een gevoel, geen feit

Je bent niet eenzaam – je ervaart gevoelens van eenzaamheid. Je kunt het niet in één dag oplossen, dus leg je die druk ook niet op. Realiseer ook dat je niet de enige bent. Ook al kan social media iets anders suggereren. Online worden alleen de leuke momenten getoond, de eenzame momenten blijven ongezien.

6. Werk aan zelfliefde

Vaak is het gebrek aan zelfliefde een groot onderdeel dat meespeelt. Want hoe is het mogelijk dat je je eenzaam voelt terwijl je omringd bent door mensen? Tja – dat kan wanneer je je niet goed genoeg voelt. Wanneer je jezelf ziet als waardeloos. Knoop in je oren: Jij (en iedereen!) verdient liefde, ook als je soms fouten maakt. Je bent goed zoals je bent.

7. Knoop een gesprekje aan

Knoop eens een gesprekje met iemand aan bij de bushalte of in de lift. Er hoeft geen vriendschap te ontstaan, maar je hebt zo wel weer je sociale vaardigheden geoefend. Zie het als een soort sociale angst therapie. Na iedere keer dat je iemand (vreemds) gesproken hebt, gaat het je de volgende keer weer een stukje gemakkelijker af.

Vaak wordt eenzaamheid in een negatief daglicht gesteld. Natuurlijk: leuk is anders. Maar eenzaamheid is niet per se slecht, het kan je ook wat brengen. De ervaring van Monique heeft haar juist een nieuwe kijk op het leven gegeven. Ze heeft nu veel meer waardering voor vriendschappen en kan ze meer genieten van de kleine dingen. 

Voel je je somber, leeg en eenzaam? Wellicht zijn dit symptomen van een depressie. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie. 
 

Lees ook:
Tips om iemand te helpen die eeenzaam is