fbpx

De oorlog is Oud Ade binnengekomen, vijf jaar na MH17

Afbeelding: Ⓒ KRO-NCRV

Op 17 juli is het vijf jaar geleden dat de MH17-ramp plaatsvond. Onder de slachtoffers Truike Heemskerk en Erik van der Poel uit Oud Ade. Hun dood versterkte de saamhorigheid in het dorp.

MH17-ramp

In een typisch Hollands landschap, omringd door plassen en molens, ligt het Zuid-Hollandse dorp Oud Ade. Er wonen 750 mensen. Iedereen kent elkaar en iedereen kende Truike Heemskerk en Erik van der Poel. Beiden waren intens betrokken bij de dorpsgemeenschap. Truike zat in het bestuur van de toneelvereniging en organiseerde samen met haar moeder de pubquiz tijdens de jaarlijkse fancy fair. Erik voetbalde bij de plaatselijke voetbalclub. Toneelregisseur Piet Pouw herinnert zich nog dat Truike een week voor de ramp vertelde over de vakantie met Erik op Bali, waar ze zo’n zin in had. Even lekker ertussenuit. Ze kwam nooit meer thuis. Onderweg naar Indonesië werd de MH17 waarin het stel zat uit de lucht geschoten. Truike was 30, Erik 28.

Het was het moment waarop alles anders werd

Piet Pouw liep op het Scheveningse strand toen hij het bericht kreeg dat Truike waarschijnlijk in de MH17 zat. “Ik kan het nog niet zonder emotie vertellen,” zegt hij. “Het was het moment waarop alles anders werd. Ik vind het nog steeds ongelooflijk, bizar. Op het ene moment was ik een zorgeloos dagje uit met mijn vriendin en op het volgende waren Truike en Erik omgekomen. Alhoewel dat niet het goede woord is, ze zijn vermoord. Slachtoffer van een domme oorlog tussen Rusland en de Oekraïne.” Het was de vader van Erik die de zin ‘De oorlog is Oud Ade binnengekomen’ in de mond nam. “Het was heel treffend,” vindt André van Aarle. Hij is diaken van de katholieke parochie Clara en Franciscusparochie, waar Oud Ade onder valt. “Precies zoals iedereen het voelde. De MH17 betrok ons piepkleine dorpje opeens in die oorlog. Iedereen was er kapot van.”

De oorlog is Oude Ade binnengekomen, vijf jaar na MH17
Afbeelding: Ⓒ KRO-NCRV

Na het onthutsende bericht dat Truike en Erik waarschijnlijk waren omgekomen, wilde Piet zo snel mogelijk naar huis. “In Oud Ade waren mensen die zich net zo voelden als ik, daar wilde ik zijn. Je zag overal in het dorp mensen samenklonteren. Op de voetbalclub, het buurthuis, de toneelclub, het café, overal kwamen mensen bijeen. Er voor elkaar zíjn was het belangrijkste. Er werd gehuild en het was stil. Wat moet je zeggen als je zoveel ongeloof voelt? Dat bij elkaar zijn, gaf toch een soort van troost. Het gaf een beetje lucht in het verstikkende verdriet.”

Andre van Aarle werkte in 2014 nog maar een jaar in Oud Ade en leerde het dorp er beter door kennen. “Ik wist dat het een gemeenschap was waarin mensen om elkaar geven, maar ik merkte pas werkelijk hoe hecht het was na de dood van Truike en Erik. Het hele dorp schoot in een diepe rouw. Overal hingen de vlaggen halfstok. Overal waar je kwam, ging het erover. De saamhorigheid was heel groot. Mensen luisterden naar elkaar en waren er voor elkaar.” Toen de vader van Erik na zes weken zei dat de familie graag wilde dat de vlaggen werden binnengehaald, voelde Piet dat als een ‘soort van opluchting’. “Hoe groot het verdriet ook was, we moesten verder. Door de vlaggen was de rouw heel zichtbaar, er was geen ontsnappen aan. Ook voor de familie. Ik begreep heel goed dat zij niet voortdurend met het verdriet geconfronteerd wilden worden. Het was goed om te proberen er langzaam een streep onder te zetten.”

De oorlog is Oud Ade binnengekomen

Het duurde lang voordat Erik en Truike werden geïdentificeerd, waardoor er geen uitvaart kon plaatsvinden. Te lang. “Mensen hadden behoefte aan een samenkomst, die dan ook eind augustus is gehouden,” vertelt André. “Er waren ruim tweeduizend mensen, de kerk en sporthal zaten vol. Als ik eraan denk, krijg ik weer kippenvel. Het delen van verdriet en de saamhorigheid, waren voelbaar.” Op de dag in oktober van Eriks begrafenis, werd Truike geïdentificeerd. Zij is later bij haar geliefde begraven, op het kerkhof in het hart van Oud Ade. Nu, vijf jaar na de MH17, denken ze in het dorp vaak aan hen. “Het gebeurt nog geregeld dat er een misintentie voor ze wordt aangevraagd,” zegt André. “Vooral als het koor zingt waar Truike lid van was en nu haar moeder in zingt. Dan bid ik voor Erik en Truike en we gedenken hen. Zo zullen ze altijd deel blijven van de hechte gemeenschap die Oud Ade is.”

De oorlog is Oud Ade binnengekomen, woensdag 17 juli om 21.10 uur, KRO-NCRV, NPO 2