fbpx

6 redenen om een maand geen alcohol te drinken

Jacqueline Ontwijnen maand geen alcohol
Afbeelding: Ⓒ Bart Honingh, op de foto: Jacqueline van Lieshout van Ontwijnen.nl

Je staat regelmatig moe op, voelt hoofdpijn opkomen, hebt weinig energie en grijpt iets te vaak naar een ongezonde snack. Herken je dit? Een maand geen alcohol kan helpen om je een stuk fitter en blijer te voelen.

Lees ook:
Fruitwater: 8 verfrissende recepten

Een maand geen alcohol

Ervaringsdeskundige Jacqueline van Lieshout drinkt al 3 jaar geen druppel alcohol meer en is gelukkiger dan ooit. Op Ontwijnen.nl biedt ze een programma van 90 dagen aan, waarbij je gecoacht wordt zodat je de voordelen van een (tijdelijk of langer) alcoholvrij leven kunt ervaren. Blijtijds sprak Jacqueline om erachter te komen wat die voordelen nu echt zijn.

voordelen geen alcohol maand geen alcohol

De voordelen van stoppen met alcohol

“Ik denk dat stoppen met alcohol alleen werkt als het echt vanuit je binnenste komt. Dat je echt de nadelen voor ogen ziet.” Jacqueline merkte zelf al na een week of drie de voordelen van een leven zonder alcohol. “Als je goed slaapt, valt alles op z’n plek. Je hebt meer energie en de hele dag door nieuwe plannen.” De belangrijkste les: doe het stap voor stap. Het afleren van gewoontes heeft tijd nodig.

Heeft het zin om een maand te stoppen?

We kunnen ons een leven zonder alcohol vaak niet voorstellen, toch is geen enkele hoeveelheid alcohol gezond. “Onderzoeken hebben uitgewezen dat slechts een maand niet drinken een goed begin is. Je lever kan zo even wat achterstallig onderhoud plegen, je spijsvertering werkt beter en door de verbeterde slaapkwaliteit maak je een serieuze stap.” Uit de onderzoeken kwamen verbazingwekkende resultaten, zelfs bij milde drinkers.

fruitdrankje maand geen alcohol

Geen alternatief 

Veel mensen zien alcohol als iets gezelligs, we roepen al snel: ‘Wat zijn de alternatieven?’ Maar die zijn er niet, zegt Jacqueline. “Als iemand stopt met roken, dan zeg je ook niet ‘neem maar een chocoladesigaretje’. We moeten echt af van het feit dat we alcohol moeten vervangen. Aan de andere kant: er zijn steeds meer mocktails (alcoholvrije cocktails) te vinden en ook van een thee-arrangement kun je heel blij worden.”

De 6 grootste voordelen van geen alcohol drinken 

  • Je slaapt beter
  • Je hebt veel meer energie
  • Je huid gaat stralen
  • Je staat altijd fris op
  • Je kunt een paar kilo’s afvallen
  • Last but not least: je hebt geen katers meer

Bovendien bespaar je een hoop geld als je geen alcohol drinkt. Kruidenthee, water en andere gezonde dorstlessers zijn een stuk goedkoper. Win-win!

Helemaal stoppen met alcohol

Wie weet bevalt een maand alcoholvrij zo goed dat je er nog een maandje – of twee – aan vast plakt. Misschien zijn de voordelen zo groot en houd je het jarenlang vol. Wil jij het liefst helemaal stoppen met het drinken van alcohol, maar heb je een steuntje in de rug nodig? Volg dan de gratis cursus van Jacqueline op Ontwijnen.nl of lees haar boek ‘Ontwijnen: echt blij alcoholvrij’.

Lees ook:
Dit gebeurt er als je elke dag water met citroen drinkt