fbpx

De 9 populairste én gezelligste huisdieren

Puppy

Altijd leven in huis, iets om voor te zorgen, een dier dat je gezelschap houdt; we hebben graag een huisdier om ons heen. Maar welk huisdier is het gezelligst en past het best bij jou en je huisgenoten? Dit zijn de 9 populairste huisdieren van Nederland.

De populairste huisdieren van Nederland

1. De kat

Wij Nederlanders delen het leven met 3,9 miljoen katten. Bijna de helft van de vaderlandse huishoudens heeft er eentje, of meer. Omdat ze zo aaibaar zijn, zo vertederend, zo eigenzinnig, zo heerlijk huiselijk. Een spinnende poes op schoot, gezelliger kan bijna niet. 

Kittens

2. De hond

We zijn een hondvriendelijk volkje; we hebben er zo’n 2,2 miljoen in ons land. Honden zijn aanhankelijk, levendig, gezellig, kunnen meestal goed met (klein)kinderen overweg en geven onvoorwaardelijke liefde. Wat is er mooier dan een hond die kwispelend op z’n baasje afkomt?

Tipje tussendoor 

Als jij op zoek bent naar een knusse kat of een gezellige hond, denk dan eens aan het asiel. Koop uitsluitend een kitten of puppy van een fokker als het een heel betrouwbaar adres is. Wantrouw alles van onduidelijke afkomst. Zo voorkom je dat je met een doorgefokt dier met gezondheidsproblemen wordt opgezadeld en waarvan je misschien wel eerder dan je lief is afscheid moet nemen. Bovendien: haal je een dier uit het asiel, dan geef je het een tweede kans en voorkom je dat het wellicht moet worden afgemaakt. En denk eens aan de dankbaarheid en de liefde die je er gratis en voor niks voor terug krijgt.

Vissenkom

3. Vissen

Er zwemmen tegen de tien miljoen vijver- en aquariumvissen rond in ons land. Misschien dat ze daarom zo hoog op de populariteitsladder staan. Aaibaar en gezellig zijn deze huisdieren niet echt, maar een fraai gevuld aquarium of vijver kan een lust voor het oog zijn, en heel rustgevend.

4. Vogels

Vogels, ook heel gezellig. Kanaries zingen de sterren van de hemel, parkieten komen knus op je hand zitten (of desnoods op het randje van je bord) en met papagaaien kun je prettig babbelen. Als je er maar rekening mee houdt dat ze het helemaal niet gezellig vinden als ze in hun eentje in een kooi zitten. Deze huisdieren hebben aandacht nodig en liefst ook soortgenoten om zich heen, anders kwijnen ze weg. 

Konijn

5. Het konijn

Daarvan hebben we er in Nederland rond de een miljoen. Vaak wordt zo’n knuffelbaar knaagdier gekozen voor de (klein)kinderen: tam, heel aaibaar en makkelijk hanteerbaar. Een konijn kan bovendien gewoon in huis wonen (als ie maar een eigen kooi/plek heeft) en zelfs zindelijk gemaakt worden. Maar hij heeft wel veel verzorging en aandacht nodig. En meer ruimte dan de meeste konijnen krijgen…

6. Knaagdieren

Een cavia, een hamster, een rat of een huismuis: allemaal ook heel aaibaar en een stuk minder veeleisend dan een hond of een kat. Wat niet wegneemt dat je ook zo’n kleine huisgenoot adequaat moet verzorgen, dus zorg altijd dat je je goed inleest van tevoren. Net als bij het konijn is hun thuisbasis een kooi, maar dan wel een ruime, schone kooi, met voldoende vers voer en water. Natuurlijk is het leuk voor ze als ze daar met enige regelmaat uit mogen; daar zijn ze op te trainen. 

Kippen

7. Kippen

Ze vragen wel wat ruimte, die gezellige scharrelkipjes in je tuin die ook nog een smakelijk eitje leveren. Maar er moet wel een haantje bij om ze happy te houden. En die kraait, daar moeten jij en je buren tegen kunnen. Let ook op dat ze niet in het wilde weg gaan leggen én gaan broeden: dan is de kippenpopulatie (in ons land zo’n 1,5 miljoen) binnen no time verveelvoudigd. 

8. Duiven

Sierduiven, postduiven, we zijn er dol op, want we houden er met z’n allen bijna een miljoen. Voor de gezelligheid vanzelfsprekend. De Belgische postduif Armando, die onlangs voor 1,2 miljoen euro aan een Chinese duivenmelker werd verkocht en meteen een bodyguard kreeg, zal het vooral gezellig hebben met zijn Chinese duivinnetjes. 

Kameleon

9. Reptielen en amfibieën

Gezellig? Hm. Maar interessant zijn ze zeker. De schildpad, leguaan, hagedis, slang, salamander, kikker: ze worden steeds populairder als huisdieren. Maar ook koudbloedigen hebben specifieke verzorging en huisvesting nodig. De schildpad en de leguaan zijn het best te benaderen, een kameleon vindt het zelfs prettig om aangehaald te worden. Hij past zich bovendien naadloos aan bij jouw leefomgeving: hij verschiet van kleur.

Zou je best een van deze populaire en gezellige huisdieren willen hebben, maar weet je niet of het een kat, konijn, leguaan of toch een kom goudvissen moet worden? Doe dan hier een huisdierentest.