fbpx

Q&A: Hoe kan ik omgaan met mijn partner met dementie?

dementie partner

Dhr. Van de Berg uit Den Haag vraagt: Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner met dementie? Ouderenpsycholoog Sarah Blom geeft antwoord.

Lees ook:
Hoe kan ik omgaan met demente ouders?

Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner met dementie?

“Het belangrijkste is los te laten wie uw partner was. Als u daarin slaagt en kunt accepteren wie uw partner is geworden, kunt u ook op een andere manier met hem of haar omgaan. Mensen willen vaak hun naasten houden zoals ze altijd waren en verzetten zich tegen veranderingen. Als u zich verzet, gaat u uw partner controleren of tegenspreken. Of hem of haar dingen uit handen nemen. Dit zorgt vaak voor veel stress bij mensen met dementie en stress versnelt het proces. Ook adviseer ik partners van mensen met dementie altijd zich goed in te lezen en als het mogelijk is, andere mensen met dementie te observeren. Liefst mensen die al verder zijn in het proces. Op deze manier kunt u wennen aan wat komen gaat. En, wat ook belangrijk is: praat zo snel mogelijk met uw partner over wat hij of zij later wil. Steek niet uw kop in het zand, maar bespreek zoveel mogelijk, nu het nog kan.”

Ouderenpsycholoog Sarah Blom

Sarah Blom Credits foto Merlijn Doomernik
Afbeelding: Ⓒ Foto: Merlijn Doomernik

Voor meer tips en omgangstechieken, ga naar www.oudwordenmetzorg.nl

Heb jij ook een vraag op het gebied van psyche, geld, computers of huis en tuin? Onze experts zitten klaar. Mail naar redactie@blijtijds.nl

Tekst: Lieneke van der Fluit