fbpx

Druppelende planten? Dit is er aan de hand

druppelende planten

Zie jij een druppel aan de bladeren van je plant hangen? Dat kan er nogal verdrietig uitzien, bijna alsof je plant huilt. Zo noemen we het dan ook: huilende of druppelende planten. Maar wat betekent het? En wat kun je ertegen doen? Wij spraken erover met de broers Thom en Axel, die hélemaal verzot zijn op planten en samen het bedrijf Plantsome startten.

Lees ook:
5 kamerplanten die nauwelijks verzorging nodig hebben

Kan het dat planten ‘huilen’?

Axel: “Zeker! Het druppelen van water van de bladeren (of ‘huilen’) kan bij bijna alle planten voorkomen, maar er zijn bepaalde soorten waar je het met name regelmatig ziet, zoals de Alocasia en de Bananenplant. Het is zo veelvoorkomend dat ze hier zelfs een naam voor hebben bedacht: guttatie.”

Wat is de oorzaak van dit druppelen bij een plant?

Thom: “Het heeft te maken met de waterbalans in de plant. Een plant neemt water op via de wortels en verdampt dit weer via poriën in de bladeren. Dit is ook de reden waarom planten de luchtvochtigheid verhogen in een ruimte. Echter zijn de poriën van een plant gedurende de nacht gesloten, maar blijven de wortels wel water opnemen. Hierdoor kan het gebeuren dat er te veel water in het systeem van de plant komt, waardoor er een overdruk ontstaat. Dit lost de plant dan op door water naar buiten te persen in de vorm van druppels. Dit is het wat wij ervaren als het ‘huilen’ van de plant. Dit gebeurt met name aan het einde van de nacht omdat de druk dan het hoogste is binnenin de plant.”

druppelende planten

Kun je iets doen tegen dit druppelen?

Axel: “Je kunt het proberen te voorkomen door te zorgen dat er geen overdruk aan water in de plant kan ontstaan. Simpel gezegd: geef minder water. Het kan ook helpen om wat vaker kleinere hoeveelheden water te geven, in plaats van in één keer een hele plens. Dan heeft de plant meer tijd om het water geleidelijk op te nemen en te verdampen. Echter krijgen sommige planten zo snel overdruk dat het bijna onvermijdelijk is dat er soms guttatie optreedt. De Alocasia en Bananenplant zijn hier voorbeelden van. Bij deze planten is het beter om te accepteren dat ze soms wat emotioneel zijn.”

Is het schadelijk voor de plant als hij deze druppels geeft?

Thom: “Dan nu het goede nieuws: guttatie is totaal niet schadelijk voor de plant! Het is eigenlijk gewoon een mechanisme om overtollig water te verwerken. Het kan er natuurlijk wel op wijzen dat je jouw plant wat te veel ‘vertroetelt’ met het water geven… Het enige wat eventueel onze groene vrienden kwaad kan doen is schimmel, wat aangetrokken wordt door vochtige omgevingen. De kans dat je plant schimmel op zijn of haar bladeren krijgt is gelukkig niet zo heel groot. Oh, je houten vloer zal wellicht wél wat minder blij zijn met de waterdruppels…”

Lees ook:
De geneeskracht van planten: 5 planten en kruiden die kunnen helpen bij kwaaltjes