fbpx

In acht stappen naar een verspillingsvrij huishouden

verspillingsvrij 2

Verspillingsvrij, oftewel zero-waste leven, klinkt als een behoorlijke uitdaging. De zussen Nicky en Jessie kroon gingen deze uitdaging in 2014 aan. Inmiddels is verspillingsvrij voor hen een manier van leven geworden. Zo bereik jij dit ook.

Lees ook:
Tips voor het scheiden van afval

Verspillingsvrij, een uitdaging?

Wat in 2014 begon als een leuke uitdaging voor een maand is uitgegroeid tot een jarenlang project en lifestyle van de zussen Kroon. Hun missie is simpel: de wereld een beetje beter maken, zonder in te leveren op stijl en comfort. Of dat lukt? Best goed! Helemaal leven zonder afval te produceren lijkt vooralsnog onmogelijk maar de dames zijn heel bedreven geraakt in verspillingsvrij leven. Door onderstaande stappen te doorlopen kan iedereen toewerken naar een huishouden met zo min mogelijk verspilling.

In acht stappen een verspillingsvrij huishouden

1. Waarom zou je?

Stap 1 is dat je jezelf afvraagt wat voor jou de reden is om minder of zelfs geen afval meer te willen produceren. Door dit voor ogen te houden wordt het makkelijker om bepaalde keuzes en afwegingen te maken. Redenen kunnen zijn dat je plastic een doodzonde vindt voor het milieu of dat je geld wil besparen.

2. Waar zit het probleem?

De tweede stap is onderzoeken waaruit jouw dagelijkse afval eigenlijk bestaat en hoeveel dit is. Weten waar het probleem ligt betekent weten waar je begint met reduceren. Bijvoorbeeld verpakkingen, etenswaren of kleding.

3. Wat heb je nodig?

Bij stap drie komt een staaltje Marie Kondo kijken (wie haar niet kent: Marie Kondo is een opruimgoeroe). Open eens al je kasten. Van keuken tot badkamer, kledingkast en garage. Wat ligt er allemaal in dat je niet nodig hebt? Ruim op en geeft het weg. Let op: als het nog goed is gooi je het níet weg.

4. Vervangen

Welke producten die je dagelijks of met regelmaat gebruikt kennen duurzame alternatieven? Een voorbeeld is een wikkel voor om je boterham van bijenwas, in plaats van het boterhamzakje. Of het gebruik van biologisch afbreekbaar toiletpapier.

verspillingsvrij

 5. Voorkomen

Verspillingsvrij huishouden houdt natuurlijk ook in dat je mogelijk afval voorkomt. Dat betekent dat je bewust koopt en je jezelf kritisch afvraagt of je het product nodig hebt. Ook neem je altijd een tasje, eigen waterflesje en zelfs bestek mee. Nog een handige tip: zorg dat je boodschappenlijstjes maakt en houd jezelf er aan. Zo voorkom je dat je eten koopt dat je later weg moet gooien.

 6. Verban niet duurzame (plastic) producten

Plastic bevat giftige stoffen zoals BPA en ook zaken als tissues of wattenschijfjes zoals we ‘ze kennen’ zijn helemaal niet nodig. Voor die laatste zijn alternatieven die herbruikbaar zijn en voor het vers houden van groenten kun je ook een theedoek gebruiken.

 7. Consumeer bewust

Wees jezelf bewust van wat je koopt en zorg dat je wéét wat je koopt. Ga bijvoorbeeld voor tweedehands, omdat het de kleinste ecologische voetafdruk heeft. Zoek naar winkels of markten waar je lokaal, biologisch en onverpakt voedsel kunt kopen. En koop je plastic? Let dan op de nummers.

 8. Leef bewust

En eigenlijk geldt bovenstaande voor alles wat je doet. Bewust leven is de sleutel tot een meer verspillingsvrij huishouden. Onthoud dat kleine acties het verschil al kunnen maken. Haal je oplader altijd uit het stopcontact, wees creatief met restjes eten of maak je eigen schoonmaakmiddel.

Je zult zien: verspillingsvrij huishouden wordt met een beetje creativiteit heel erg leuk!

Nicky en Jessie maakten van hun missie hun werk. Op hun blog ‘Het zero-waste project’ geven ze leuke tips en inspiratie. Over dit project verscheen ook hun eerste boek. Het tweede boek ‘Doe het zero’ ligt net in de winkels. 

Lees ook:
Deze 8 dingen zijn helemaal niet zo milieuvriendelijk