fbpx

Video van de dag: een vleesetende plant tegen nare beestjes

Word jij stapelgek van vliegen die ronddansen in je huis? De klassieke tips als elektrische meppers, een val van plastic flessen, boterhamzakjes en gifdoosjes ken je vast en zeker… Heb je alles van dit rijtje al geprobeerd, maar helpt niks? Vleesetende planten, zoals de bekerplant (Latijnse naam: Nepenthes) kunnen uitkomst bieden. Ze zijn gifvrij, een mooie toevoeging aan je plantencollectie en al voor een tientje te verkrijgen bij vrijwel alle tuincentra.

Lees ook:
Eerste hulp bij pestinsecten

De vleesetende bekerplant

Aan de bekerplant hangen kleine bekertjes, de naam verklapt het al. Hiermee kan de plant insecten vangen. De bekers zijn gevuld met nectar, een vloeistof die een heerlijke geur afgeeft. Tenminste, voor vliegen, muggen en andere ongedierte. De insecten die worden aangelokt door de geur, belanden in de beker. Het bekerblad is te glad om zich aan vast te houden, waardoor de insecten in het zure, stroperige nectar terechtkomen. Het duurt dan niet lang meer voordat ze zullen verdrinken. Door de verteringssappen in de nectar, zullen alle zachte delen van de prooien verteerd worden. Alleen de pootjes en de vleugeltjes blijven achter.

In de wilde natuur komt de Nepenthes voornamelijk voor in de jungles van Indonesië en de Filipijnen. Om de plant in je woonkamer te verzorgen, kun je deze het beste op een plek neerzetten waar het geen direct zonlicht krijgt. Bekerplanten houden van vochtige grond, maar niet kletsnat. Geef de plant 2 a 3 keer per week water, bij voorkeur regenwater. Je kunt de Nepenthes zowel in een hangende pot als in een staande pot houden. Staat je plant op de grond? Vul dan een schotel met een laagje water, zodat de pot het vanaf de onderkant het water kan opnemen. 

Heb jij een andere tip om insecten te bestrijden? Deel het met ons op Facebook.

Lees ook:
Eerste hulp bij pestinsecten