fbpx

4 levenslessen van je kleinkinderen

levenslessen van je kleinkind

Natuurlijk heb je al veel van je kinderen geleerd, maar het krijgen van kleinkinderen brengt weer nieuwe inzichten met zich mee. Pedagoog en moeder Merel Obermeijer en systeemtherapeut en oma Marjan Pellikaan vertellen welke levenslessen jij kunt leren van je kleinkinderen.

Lees ook
5 gratis uitjes met kleinkinderen: activiteiten om te doen

Dit kun je leren van je kleinkinderen

kleinkind levenslessen

1. Je leert met een frisse blik kijken

Nu je niet meer de lasten en wel de lusten van het opgroeien hebt, kun je je helemaal richten op genieten. Genieten van een kind dat alles voor het eerst ervaart. Bekijk de wereld door de ogen van je kleinkind, maar bekijk bovenal je kleinkind iedere keer alsof je hem voor het eerst ziet. Bij je eigen kinderen dacht je misschien nog wel eens: ‘ah nee hè, daar gaan we weer’. Weer ruzie, weer niet luisteren. Omdat je als opa en oma veel minder hoeft op te voeden, hoef je je ook veel minder druk te maken. Daarbij zie je je kleinkind waarschijnlijk niet iedere dag, dus steeds als je elkaar weer ziet is er weer iets bijgekomen. Een paar centimeter langer, een nieuw gevoel voor humor of een overslaande puberstemband. En daar wil je niks van missen, maak tijd en aandacht vrij om er met heel je aandacht bij te zijn.

2. Je kleinkind brengt verleden en toekomst samen

Natuurlijk is je kleinkind uniek en helemaal zichzelf. Toch zie je ook, als je goed oplet, kwaliteiten die je wel heel erg aan iemand doen denken. Net zo lang volhouden tot ze een koekje heeft gekregen, van wie heeft ze die volhardendheid? Is dat niet precies jouw oma die zoveel voor elkaar heeft gekregen in haar leven? En die droge humor, lijkt hij daarin op je vader? En welke kwaliteiten van jezelf zie je terug in je kleinkind? Wat zal er straks van jou voortleven in je kleinkinderen? En zo ontmoeten zich in jouw kleinkind het verleden en de toekomst in zijn meest bijzondere vorm. Daar bewust bij stilstaan is een echt pareltje in je dag!

3. Dankbaarheid voor het kleine en grote

Ken je dat gevoel dat je wordt overspoeld door een golf van dankbaarheid? Als je kleinkind zo lief op zijn hurken een bloemetje zit te plukken? Je kunt dan intens dankbaar zijn dat je kleinkinderen hebt. Maar ook ben je dankbaar voor wat je als opa en oma van ze kunt leren. Dankbaarheid voor het kleine en het grote, voor het bijzondere en het normale. Een leuk spelletje: vraag ’s avonds aan tafel eens aan jouw kleinkinderen drie dingen op te noemen waar ze dankbaar voor zijn. Je zult zien dat dat dat de mooiste antwoorden en thema’s oplevert. En bewustwording van je kleinkinderen en jullie als grootouders dat er veel is om dankbaar voor te zijn.

4. Je voelt een extra dimensie in verbondenheid

Een kleinkind brengt een nieuwe dimensie in je leven. Je voelt de verbondenheid met je kleinkind, maar ook met je kind die je nu voor het eerst in een andere rol ziet. Dat is iets bijzonders en zorgt voor warme gevoelens. De familie en jullie tradities worden weer nieuw leven ingeblazen. Een oud poppenhuis wordt doorgegeven; familiefeesten worden nog meer in aandacht gevierd. Deze verbondenheid ervaren raakt direct aan de basis van wie je bent. Het maakt dingen de moeite waard en dat ervaar je als grootouder des te sterker.

Lees ook
Oppasoma? Aan me hoela