fbpx

5 geheimen voor een lang en goed huwelijk

lang en goed huwelijk ringen

Hoe houd je een lang huwelijk leuk? Relatiedeskundige Paulien Timmer interviewde voor haar boek Lang plus gelukkig honderd stellen die al meer dan veertig jaar bij elkaar zijn over de geheimen van een goed huwelijk. Hier de vijf belangrijkste tips uit haar boek.

5 tips voor een lang en goed huwelijk

1. Blijf je ontwikkelen

“Veel stellen met een lang en gelukkig huwelijk hebben ergens in hun relatie geleerd eerlijk naar zichzelf te kijken. Ze hebben geïnvesteerd in hun eigen persoonlijke groei en zo geleerd hoe ze hun relatie beter kunnen krijgen. In een gelukkig huwelijk neemt elke partner verantwoordelijkheid voor zijn eigen aandeel in de relatie. Als jij zelf verandert, verandert de relatie ook. Op die manier heb je er veel meer invloed op je relatie dan wanneer je maar blijft hopen dat je partner verandert.”

2. Creëer veiligheid

“Gelukkige stellen creëren een veilige relatie. In zo’n relatie kun je je zorgen, wensen en verlangens delen en wordt daar vriendelijk op gereageerd. De ander voelt zich veilig zich te uiten en voelt zich nooit voor schut gezet.”

 3. Zorg voor humor binnen je relatie

“Hoe ouder stellen worden, hoe meer humor er vaak in de relatie komt. Je hebt alles al een keer meegemaakt, alle ruzies al gehad en neemt – vooral – jezelf niet meer zo serieus. Als er humor in de relatie is, is er veel meer ruimte voor acceptatie van jezelf en de ander. Dit leidt automatisch tot veel meer liefde.”

4. Blijf gezamenlijke dromen houden

“Het is belangrijk gezamenlijke plannen te blijven maken, juist als je al lang bij elkaar bent. Uit onderzoek blijkt dat het dromen over wat je nog zou willen doen met elkaar, zorgt voor een betere relatie. Zelfs als je deze dromen nooit gaat waarmaken. Het is zo makkelijk om elkaar kwijt te raken! Bedenk samen wat je nog uit deze fase van je relatie wilt halen.”

5. Verras elkaar

“Gelukkige stellen blijven elkaar verrassen. Als je al tig jaren bij elkaar bent, schiet dat er snel bij in. Maar het blijft belangrijk elkaar blij te maken. Neem een bloem mee, schrijf een lief briefje of neem je partner onverwachts mee uiteten. In elke relatie is er behoefte aan zekerheid en vastigheid, maar ook aan de adrenaline van elkaar verrassen. Dit houdt je relatie in balans.”