fbpx

5 simpele tips om kleinkinderen te laten glunderen

kinderen laten glunderen

Het opvoeden van (klein)kinderen is misschien wel het meest lastige dat er is. Matty van de Rijzen is er als kindercoach dagelijks op een professionele manier mee bezig. Ook zij leert nog continu bij, maar inmiddels heeft ze met haar eigen bedrijf Glundercompany een methode ontwikkeld waarbij ze handvatten geeft om kinderen te laten glunderen. 

Lees ook:
4 levenslessen van je kleinkinderen

Laat kleinkinderen fouten maken

Veel mensen willen kinderen behoeden voor het maken van fouten. Of hebben de fout al opgelost zonder dat de kinderen het überhaupt in de gaten hebben. Terwijl: het is juist heel belangrijk dat kinderen leren omgaan met het maken van fouten. Dat helpt ze namelijk verder te groeien. Ook jij als opa of oma mag fouten maken, graag zelfs en laat het aan je kleinkinderen zien. Dat maakt het leven een stuk makkelijker.

Leer kleinkinderen wat je doet

Een heel belangrijk punt in de opvoeding van kinderen: leer ze niet wat je zegt, maar wat je doet. Heel veel dingen doe je namelijk onbewust. Per ongeluk in een gesprek vloeken of even niet zo aardig voor iemand zijn. Als jij jouw kleinkinderen leert dat ze deze standaard dingen niet mogen doen, maar jij blijft het wel doen, dan is dat voor een kind heel verwarrend. Als opa of oma geef je het voorbeeld, dus probeer daar op te letten.

Stel duidelijke grenzen

Het is belangrijk dat kleinkinderen weten tot hoever ze kunnen gaan. Als opvoeder mag je af en toe best wel streng zijn. Ik zie nog te vaak dat opa’s en oma’s bang zijn om streng te zijn. Een mooi voorbeeld is het opruimen van spullen: uit zichzelf beginnen ze er niet aan. Zelfs niet als jij ernaar vraagt. De makkelijkste en snelste manier is dan om het zelf op te ruimen. Toch leert je kleinkind daar op de lange termijn niet veel van. Je kunt ze bijvoorbeeld op de volgende manier aanspreken: ‘Ik snap dat je er geen zin in hebt. Ik vind opruimen ook hartstikke vervelend, maar stop nu eerst maar eens alle potloden terug in de bak…’ Doordat je de taak heel concreet maakt, begrijpen ze beter wat er van ze verwacht wordt.”

kinderen laten glunderen

Geef ruimte aan ‘donkere’ gevoelens

Veel mensen vinden het lastig om vervelende gevoelens toe te laten. Als ze deze ‘donkere gevoelens’ herkennen bij hun eigen kleinkinderen is een eerste reactie vaak het wegpraten van deze gedachtes. Met als gevolg dat kinderen niet leren omgaan met ‘donkere gevoelens’. Een mooi voorbeeld is een overleden huisdier. Wat je vaak ziet gebeuren is dat ouders en opa’s of oma’s hun kind willen opvrolijken door terug te denken aan leuke herinneringen met het dier. Terwijl ze daardoor voorbijgaan aan het verdriet. Aan de rouwgevoelens. Kinderen mogen verdrietig zijn als hun huisdier overleden is, dat is heel normaal.

Wees eerlijk positief

Er zit een groot verschil in positiviteit. Als jij als opa of oma altijd alles fantastisch vindt wat jouw kleinkinderen doen, dan krijgen ze een vertekend beeld van zichzelf en van de wereld. Ik adviseer altijd om de positieve dingen uit te lichten die wel echt gemeend zijn. Dan heeft het namelijk veel meer waarde. Stel je kleinkind heeft een tekening gemaakt en vraagt of jij het mooi vindt. De tekening blijkt helemaal niet zo mooi te zijn, dan kun je beter eerlijk antwoorden: ‘Ik vind het niet zo heel mooi, maar het is wel heel kleurrijk’. Op die manier ben je heel eerlijk naar je kleinkind toe en benoem je alsnog iets positiefs. Het is belangrijk dat je niet alleen benadrukt wat kleinkinderen niet mogen, maar ze juist vertelt waar je trots op bent, wat je leuk aan ze vindt, als je maar eerlijk bent.”

Lees ook:
Kinderpraat: 17 grappige uitspraken van kleinkinderen