fbpx

Blijvende herinneringen maken

albelli fotoalbum

Op bijna elke telefoon en computer staan honderden foto’s, waar vaak niets mee wordt gedaan. Zonde! Er zijn redenen genoeg om een mooie, blijvende herinnering te creëren.

Maak een fotoboek met albelli

Leonieke Klein is een enthousiast fotoboekenmaker. “Ik geniet er elke keer weer van. Van het bedenken van ideeën, en het daadwerkelijke maken van het fotoboek tot het uitpakken wanneer het boek wordt bezorgd: ik vind het allemaal even leuk. Het voelt als het ‘veiligstellen’ van mijn herinneringen.”

Veel mensen beginnen alleen aan het maken van een fotoboek bij een reis of het jaar in beeld, maar denk ook eens aan:
• Kleinkinderen (jaar lang oppassen/uitstapjes etc.)
• Clubjes (kaart-/wandel-/kook- of reisclub)
• Op stap: alle mooie plekjes die u al wandelend of fietsend bent tegengekomen
• De tuin door de seizoenen heen
• Een jubileum van een dierbare

Starten met een fotoboek

Het is belangrijk om te beginnen met het organiseren van de foto’s, zegt Leonieke. “We zijn geneigd enorm veel foto’s te maken, omdat het toch digitaal is. Gooi gelijk weg wat onscherp is en bewaar van foto’s die op elkaar lijken alleen de mooiste. Maak dan een logische structuur met fotomappen per jaar en daaronder submappen per maand en voor specifieke gebeurtenissen. Zo wordt de fotocollectie overzichtelijk en behapbaar.”

Kleuren

“Vaak denk ik van tevoren al na over hoe ik het fotoboek wil gaan vormgeven. Zo heb ik in een boek over IJsland steeds de kleuren lichtgrijs en blauw gebruikt om een eenheid te creëren. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de kaders en achtergronden. Kies daarnaast een vast lettertype voor de teksten en één ander lettertype voor de koppen, anders oogt het al snel onrustig.”

Pagina’s indelen

“Keuzes maken is belangrijk bij het indelen van de pagina’s. Kies liever één grote foto op een pagina dan veel verschillende foto’s die allemaal op elkaar lijken. Zet naast een volle pagina een mooie grote foto voor de balans. De software helpt u op weg met verschillende standaardindelingen. Plaats bij voorkeur één onderwerp op een dubbele pagina. Dus niet de foto’s van een verjaardagsfeest naast die van een vakantie.”

Het boek afmaken

“Om mijn fotoboek echt helemaal af te maken kies ik altijd voor platliggende premium pagina’s, waarbij de bladzijden volledig openvallen, en een mooie, sprekende fotokaft die uitnodigt om het boek in te kijken. De platliggende pagina’s hebben ook als voordeel dat u een grote panoramafoto over twee pagina’s kunt laten lopen zonder dat een deel ervan in de vouw verdwijnt.”

Thema

“Bij een fotoboek denken we al snel aan thema’s als vakantie, huwelijk, baby’s of een jaarboek, maar er is zo veel meer te verzinnen. Denk bijvoorbeeld aan een boek van de verhuizing of verbouwing, een kookboek met familierecepten of een fotoboek met alle tekeningen van de kinderen of kleinkinderen. Wat ook kan: een fotoboek van uw huisdier of hobby.”

Wil je meer tips en inspiratie bij het maken van een fotoboek? Kijk dan eens op www.albelli.nl of bij de albelli Club op Facebook of YouTube.

Tekst: Lieneke van der Fluit