fbpx

De generatiekloof: de verschillen van toen en nu

Ieder kind heeft het wel eens gezegd: “Later ga ik het anders doen dan mijn ouders.” Nu we zelf ouder zijn, ontdekken we dat er kwesties zijn waar onze (klein)kinderen anders tegen aan kijken. Het is de generatiekloof die aan beide kanten onbegrip opwekt. Wat zijn de verschillen?

Lees ook:
Zeven mooie inzichten die komen met de jaren

Digitaal vs traditioneel

Onze kinderen zijn opgegroeid met Google, YouTube en beeldschermen. Waarom moeilijk doen als het binnen één muisklik kan? Hoewel wij ook steeds meer achter onze tablet te vinden zijn, blijven onze papieren agenda’s of een kookrecept uit de krant nog steeds een verademing. 

Flexibiliteit vs vastigheid

Onze kinderen willen allemaal snel vooruit. Behalve als het gaat om trouwen, een vast contract of een hypotheek. Liever ontwijken ze deze thema’s tot hun dertigste. Dit wil dus niet zeggen dat het nooit komt. Het komt gewoon later.

Jobhoppen vs dertig jaar in dienst

Kunnen gaan en staan waar je wilt, daar worden onze kinderen het gelukkigste van. Tijdens het zoeken naar een baan staat hun unieke zelf voorop. Schikken naar het DNA van een bedrijf is passé. Er moet een klik zijn, anders zijn ze zo weg. Jobhoppers zijn niet per se altijd ontevreden, maar zien kansen om zich door te ontwikkelen.

Geluk vs geld

En dan staat ook nog op hun prioriteit-lijstje dat het werk wat ze doen wel van betekenis moet zijn. Een job waarmee ze verschil maken. Maar dat lijkt alleen te kunnen als ze genoeg zelfkennis hebben opgedaan. Zouden daar die tussenjaren naar Australië voor zijn? Zelf zeggen ze van wel! 

Ach, het is gezond als de (klein)kinderen het iets anders aanpakken dan hun ouders doen. Het is een teken dat de maatschappij groeit. Een generatiekloof is dus eigenlijk gewoon een inbeelding van de snelle wereld waarin we leven. Zolang we moeite blijven doen om ons in elkaar te verdiepen, dan komt het allemaal goed!

Lees ook:
Zet een stamboom op