fbpx

Elke dag een ander havermoutontbijt: tips om te variëren

havermout walnoten blauwe bessen

Havermout, we lusten er wel pap van. Of pannenkoeken. Of cake, of muffins, of een smoothie, of… Nou ja, de variatiemogelijkheden zijn eindeloos. Een heerlijk en gezond begin van de dag.

Havermoutontbijt

havermout appel

Gezonde havermoutpap

Een havermoutontbijt is gezond, oergezond, en een uitstekende manier om de dag mee te beginnen. Topsporters kunnen erover meepraten. Zo zitten er bijvoorbeeld langzame koolhydraten in. Daar heeft je lijf heel wat werk aan, want die breek je niet zomaar af, en dat is weer goed voor je bloedsuikerspiegel en geeft je extra energie. Havermout kan bovendien je cholesterolgehalte verlagen, het bevat antioxidanten, vitaminen (B1), magnesium, fosfor, mineralen en veel voedingsvezels. Dat laatste is dan weer goed voor je spijsvertering. En – niet onbelangrijk – havermout is glutenvrij. Maar bovenal is havermout gewoon heel erg lekker. Vooral als je er lustig mee varieert.

Havermout als basis

De bekendste havermoutbereiding is natuurlijk havermoutpap; simpel en snel klaar te maken. Gewoon 250 ml water of melk (kan ook amandel- of kokosmelk zijn) aan de kook brengen, er 40 gram havermout doorheen roeren en nog een minuutje of 2 laten pruttelen op laag vuur terwijl je er nog even doorheen roert. In de magnetron kan ook: melk (of water) samen met de havermout 3 minuten op 800 W: klaar. Laat de havermout dan nog even wellen.
Je kunt havermoutpap warm en koud eten, en je kunt de pap met van alles en nog wat combineren.

havermout aardbeien

De lekkerste combinaties havermoutontbijt

Denk bijvoorbeeld aan havermoutpap met:

  • banaan en honing
  • appel, kaneel en rozijnen
  • aardbeien en chocopasta
  • fijngehakte cashewnoten en stukjes ananas
  • mango en kokosrasp
  • gedroogde abrikozen en dadels
  • gedoogde vijgen en ahornsiroop
  • geroosterd amandelschaafsel en pindakaas
  • peer en blauwschimmel kaas
  • wortelrasp en cranberrycompote
havermoutontbijt havermout

Pannenkoeken en koekjes van havermout

Met havermout kun je pannenkoeken bakken en koekjes, (cup)cakes en taarten, je kunt er smoothies mee maken, muffins, crumble en je kunt havermout zelfs als bindmiddel in tal van andere gerechten gebruiken. Vervang bloem, meel, of andere bindmiddelen gewoon door havermout en je bent er. Bak bijvoorbeeld eens een havermoutcake met chocobrokjes, ananasstukjes en kokossnippers. Maak een smoothie met havermout, yoghurt, aardbeien, verse munt en honing. Of maak havermoutkoekjes zoals oma ze bakte: 100 gram havermout, 50 gram zachte boter, 50 gram basterdsuiker, 1 mespunt zout, 1 eetlepel keukenstroop, 2 eetlepels water, ½ theelepel bakpoeder. Het mengsel goed kneden, hoopjes van maken op een ingevette bakplaat en op 180 Cº in het midden van de voorverwarmde oven in 18-20 minuten goudbruin bakken. Smullen maar!

havermout pannenkoeken

De lekkerste combinaties havermoutpannenkoeken

  • oude brokkelkaas en Roosvicee
  • Boursin, fijngehakte walnoten en verse mint
  • tomaat, blaadjes basilicum en een scheutje balsamico
  • avocado, rode pesto en een gepocheerd eitje
  • zongedroogde tomaatjes, parmaham en bieslook
  • uitgebakken bacon en selderijringetjes
  • gerookte zalmsnippers, dille en versgemalen peper
  • Hollandse garnaaltjes, ketchup en Worcestershiresaus