fbpx

Hieraan herken je of iemand liegt

liegt hij?

Iedereen liegt weleens. Er is echter een verschil tussen een leugentje om bestwil of het serieuzere liegen. Als er tegen je gelogen wordt voel je dat vaak wel, maar zeker weten doe je het niet. Wij vertellen je hoe en waaraan je herkent of iemand tegen je liegt. 

Lees ook:
Herken de narcist: 6 kenmerken van een narcistische persoonlijkheid

Je liegt meer dan je denkt

Nog even terugkomend op het gegeven dat we allemaal liegen. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Zo blijkt dat er dagelijks twee tot honderd keer tegen je gelogen wordt. Als dat zo is, hoe vaak lieg je zelf dan op een dag? Gemiddeld twee keer, blijkt uit ander onderzoek. Maar waarom?

Je liegt omdat…

Het blijkt dat vrouwen meer liegen dan mannen. Mannen liegen vooral om zich beter voor te doen, terwijl vrouwen vaak liegen om mensen in bescherming te nemen. Heb jij studerende kinderen? Grote kans dat je bij hen nog de meeste kans hebt om ze te betrappen op leugens. Studenten willen -geheel in lijn met hun ontwikkeling- vaak nog veel indruk maken op hun omgeving. Dat gaat vaak gepaard met een leugen hier en daar. 

Meest voorkomende leugens

Bij het woord ‘liegen’ denken we vaak aan zware onderwerpen. Terwijl de meeste leugens redelijk klein en onschuldig zijn. Denk maar eens aan ‘ik ben onderweg’, terwijl je je jas nog niet aan hebt. Of ‘ik heb hoofdpijn’ omdat je even geen zin hebt om te luisteren naar het gekakel van je gezin. 

Het is oké…

Onderzoekers beweren dat liegen niet erg is, mits het jezelf en anderen niet beschadigt. Soms doe je jezelf net iets anders voor dan je bent om die leuke baan te bemachtigen. Of zeg je tegen je man dat je een drukke dag hebt gehad terwijl je stiekem lekker op de bank een serie hebt gekeken. Daar wordt niemand slechter van en zolang je dat eerlijk kunt beoordelen is liegen geen misdaad.

Zo herken je iemand die liegt

Een leugenaar herken je aan de volgende signalen:

  • Veel details bij een verhaal die niet perse relevant zijn
  • Ander taalgebruik, bijvoorbeeld formeler
  • Andere lichaamstaal, zoals zenuwachtig gepluk aan oren, haren goed doen
  • Hij stelt een wedervraag of reageert net iets te fel

In dit filmpje zie je nog meer signalen waaraan je een herkent of iemand liegt of niet. 

Lees ook:
Zo verbeter je de band met jouw puber