fbpx

Jongste, middelste of oudste in het gezin, wat betekent dat?

jongste middelste oudste 1

Jongste, middelste of oudste kind in het gezin? Dat kan behoorlijk veel zeggen over je karakter en de keuzes die je in het leven maakt. Wist je bijvoorbeeld dat jongste kinderen vaak de grappenmakers van de familie zijn?

Lees ook:
Video van de dag: grote broer of zus ontmoet voor het eerst baby

De oudste: geboren leider

Het eerste kind voor de ouders; logisch dat daar veel aandacht naartoe gaat. De eerste tandjes, de eerste stapjes… alles wordt vastgelegd met de camera en in een album geplakt. Dit kind bouwt daarom veel zelfvertrouwen op, maar door alle aandacht kan het ook (te) perfectionistisch worden. Oudste kinderen luisteren vaak goed en zijn verantwoordelijk. Vaak ontfermen ze zich over jongere broertjes en/of zusjes. Ze groeien vaak uit tot zelfstandige personen die erg geschikt zijn voor het leiderschap. Het schijnt dat de meeste Amerikaanse presidenten de oudste in het gezin waren.

jongste middelste oudste 2

De middelste: populair in de klas

Het nieuwe is er bij het tweede kind af voor de ouders. Die zijn daardoor vaak wat ontspannener in de opvoeding en laten de tweede wat meer zijn eigen gang gaan. Die heeft daardoor meer ruimte om de wereld om zich heen te ontdekken, waardoor hij/zij creatief is en vaak sneller zelfstandig. Daarnaast zijn middelste kinderen vaak ook erg sociaal en populair in de klas. School vinden ze vaak minder belangrijk dan hun oudere broer of zus. Ze zijn uitstekende bemiddelaars en doen erg hun best om in de smaak te vallen bij anderen; ook thuis. Daarom concurreren ze nogal eens met de oudere broer of zus. Middelste kinderen ervaren soms niet genoeg gezien te worden tussen het eerste en laatste kind.

De jongste: onbezorgde grappenmaker

Een jongste kind heeft een goede positie in het gezin: lekker worden vertroeteld door papa en mama, die het meer vrijheid geven dan de oudsten. De jongste is daarom vaak minder behulpzaam. Hij/zij wil graag over alles kunnen meepraten en met alles meedoen met de oudere broers en zussen, maar wel op z’n eigen, stoere manier. Aandacht trekken in het gezin doet de jongste meestal met humor: lekker veel grappen maken. Jongste kinderen zijn vaak onbezorgder en ontwikkelen zich tot populaire mensen met veel vrienden en voelen zich goed in een groep. Het werk dat ze doen, moet vooral leuk zijn.

Wist je dat…

– het IQ van oudste kinderen gemiddeld 2,3 punten hoger is dan dat van het volgende kind? Het IQ van het broertje of zusje dat daarop volgt, is ook weer gemiddeld 2,3 punten lager.
– de verschillen tussen broers en zussen onderling het grootst zijn als het leeftijdsverschil minder dan vier jaar is?
– Het eerste kind vaak vaal meer spullen heeft dan zijn broertjes en/of zusjes?

Lees ook:
Video van de dag: grote broer of zus ontmoet voor het eerst baby