fbpx

Kerststress? Zo ga je de kerstdagen relaxed tegemoet

kerst 1

Last van kerststress? Sommige mensen genieten van cadeautjes kopen, het kerstdiner voorbereiden en afspraken met families maken, maar niet iedereen ervaart dat zo. Met deze tips ga jij de kerst zonder stress tegemoet.

Lees ook:
Video van de dag: een puppy voor kerst

Tip 1: begin op tijd met cadeautjes

Zie je jezelf alweer lopen tijdens die donkere dagen, in een overvolle Bijenkorf, op het allerlaatste moment op zoek naar een origineel cadeautje voor je kind? Er is een makkelijke manier om dit te voorkomen: begin op tijd met cadeautjes kopen. Loop je eerder in het jaar al tegen leuke spulletjes aan, koop ze dan alvast. Komt deze tip te laat, bewaar hem dan voor volgend jaar en schrijf in plaats daarvan een lief kaartje met daarop een wens én de belofte om samen iets leuks te gaan doen op jouw kosten.

Tip 2: relaxed boodschappen doen en koken

Ontvang je de familie thuis voor een meergangendiner? Stel voor dat anderen het voorgerecht, toetje en/of iets lekkers bij de koffie verzorgen, dan hoef jij je alleen op het hoofdgerecht te richten. Wil je alles zelf verzorgen, dan begint het vermijden van kerststress bij het doen van de boodschappen. Doe dit niet in een overvolle supermarkt in de week voor kerst, maar daarvoor al. Veel ingrediënten kun je invriezen. Maak het jezelf bij het kerstdiner niet te moeilijk. Maak een mix van koude en warme gerechten die niet te ingewikkeld zijn; er zijn genoeg recepten waarmee je je gasten evengoed kunt verrassen. Nog een kooktip: maak gerechten die je van tevoren al kunt bereiden, zoals soep of een ovenschotel.

kerst 2

Tip 3: vermijd keuzestress

Vind je keuzes maken moeilijk en word je al overvallen door alle soorten kerstchocolaatjes die in december in de schappen liggen? Maak het jezelf makkelijk en elimineer; kies desnoods voor een basic variant die iedereen lekker vindt. Het kiezen geldt ook voor borrels, kleding en recepten; je kunt nou eenmaal niet overal naartoe, alles dragen en alles eten. Heb je een keuze gemaakt, wijk daar dan ook niet meer van af.

Tip 4: laat het je smaken

Kerst is een feest waarbij het draait om genieten. Van samen zijn, maar ook van lekker eten en drinken. Tel deze dagen nou eens niet de calorieën, maar laat het je gewoon smaken. Wil je jezelf niet de hele dag volstoppen met allerlei lekkers, doe dat dan alleen gedurende één dagdeel en houd de rest sober.

Tip 5: Maak je niet te druk en probeer te genieten

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar neem je voor om te genieten van het samenzijn met anderen. Per slot van rekening ben je zelf ook een gezelliger mens als je geen last van stress hebt. Bereid je op een ontspannen manier voor op de feestdagen, op een manier die bij jou past: samen met je partner, met een glas wijn erbij of juist lekker alleen met een goed boek. Mislukt er iets? Maak je niet druk, er is genoeg! Het gaat je gasten niet om de hoeveelheid eten, maar om het samenzijn. Weg met de kerststress!