fbpx

Samen tegen eenzaamheid: doe mee met de Voor Elkaar Loterij

Een gezellig praatje, samen koffiedrinken of er lekker op uit. Zeker in deze tijd is aandacht voor elkaar van levensbelang. De nieuwe Voor Elkaar Loterij steunt daarom goede doelen die strijden tegen eenzaamheid. 

Samen tegen eenzaamheid

De Voor Elkaar Loterij maakt sinds begin dit jaar een vuist tegen eenzaamheid. De opbrengst gaat naar diverse goede doelen die mensen samenbrengen. Niemand is gemaakt om alleen te zijn, toch geeft een op de tien Nederlanders aan geregeld te worstelen met gevoelens van eenzaamheid. Bij senioren ligt dit percentage nog hoger. Door het verlies van werk, het wegvallen van partners en een krimpend sociaal netwerk kan het ineens ongewild stil worden. Nederland telt gelukkig stichtingen en vrijwilligers die zich met liefde inzetten om dit sociale isolement te doorbreken. De Voor Elkaar Loterij steunt dit vaak kleinschalige werk dat grote impact heeft.

eenzaam tips

Luisterend oor

Dat weten de ruim achtduizend vrijwilligers van het Nationaal Ouderenfonds als de beste. De Voor Elkaar Loterij steunt deze organisatie die zich het hele jaar inzet om het leven van eenzame ouderen een beetje mooier te maken. Zoiets eenvoudigs als een lief kaartje of een mooie attentie maakt een wereld van verschil. Daarom is het Nationaal Ouderenfonds de drijvende kracht achter de jaarlijkse kerstkaartenactie en de Zilverlijn, de beldienst die iedereen een luisterend oor biedt. 

Dierenliefde

Huisdieren zijn een bron van vreugde. Toch twijfelen senioren of ze de volledige zorg voor een dier nog wel op zich moeten nemen. Sinds 2012 is er voor hen OOPOEH, oftewel ‘Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier’. De stichting koppelt actieve senioren aan oppasdieren in hun buurt en dat is voor iedereen een verrijking. Die ervaring deelt OOPOEH-lid An (84): “Ik geniet enorm van het samenzijn met Lizzy, de hond waar ik op pas. En van de wandelingetjes die we samen maken. Mensen praten ineens met je als je een hondje hebt, terwijl ik normaal niet zoveel contact heb met de mensen in de buurt.” 

Uitjes

Eenzaamheid bestrijden betekent ook drempels wegnemen. Dat is precies wat stichting Vier het Leven doet. Mensen die niet in staat zijn zelfstandig naar een museum, theatervoorstelling of de bioscoop te gaan, hoeven dankzij kunnen de ruim tweeduizend vrijwilligers hun uitjes niet te missen. Nu het sociale leven door de coronacrisis tijdelijk stilligt, biedt Vier het Leven verschillende digitale initiatieven aan om iedereen een hart onder de riem te steken. Zo zijn er onlineconcerten en videoboodschappen van bekende Nederlanders als Claudia de Breij, Gerard Joling en Irene Moors.

Aandacht is het mooiste geschenk en een klein gebaar kan al van grote betekenis zijn.  U kiest zelf het goede doel dat u een warm hart toedraagt. De uitgever van Blijtijds steunt ook dit initiatief en hoopt dat de loterij kan bijdragen aan de vermindering van eenzaamheid.

Doe mee aan de Voor Elkaar Loterij!

  • Elke maand weer kans op 1 miljoen euro en vele andere prijzen
  • U speelt nu tijdelijk de eerste maand gratis mee
  • Een lot kost slechts 5 euro
  • Ga naar www.voorelkaarloterij.nl
  • Voor vragen kunt u bellen met 085 – 303 61 67

Tekst: Jef Willemsen