fbpx

6 tips om nieuwe vrienden te maken als volwassene

tips om nieuwe vrienden te maken als volwassene

Echte vriendschappen zijn heel erg waardevol voor ieder mens. Het hebben van goede vrienden maakt je leven vrolijker en zinvoller. Kom jij tot de conclusie dat jouw kringetje wat klein geworden is of heb je behoefte aan een ander soort vriendschap? Ga dan op zoek naar nieuwe vrienden. Hoe? Deze tips helpen je daarbij.

Lees ook
In je eentje op stap: het verrijkt je leven

Nieuwe vrienden maken als volwassene

1. Onderneem activiteiten die je leuk vindt

En sluit je aan bij een clubje. Daar vind je mensen met gedeelde interesses, een voorwaarde voor vriendschap. Contact leggen gaat al een stuk makkelijker als je weet dat jullie dezelfde dingen leuk vinden. Daarnaast is het sowieso goed om te doen wat je leuk vindt zodat je hoe dan ook een leuke tijd hebt voor jezelf.

2. Zoek oude vrienden op

Sommige vriendschappen verwateren. Die ene jeugdvriend waar je vroeger mee voetbalde, de studievriendin met wie je uren kon kletsen… Zoek ze eens op, stuur een berichtje en maak een afspraak om een keer bij te praten. Misschien bloeit een oude vriendschap weer echt op en anders heb je in ieder geval een leuke middag of avond vol herinneringen gehad!

3. Spreek het uit

Voel je niet wanhopig wanneer je aan mensen vertelt dat je op zoek bent naar nieuwe contacten. Dat is namelijk meer een oordeel over jezelf dan van een ander over jou. Vertel je familie, collega’s en andere contacten dat je het leuk zou vinden om nieuwe mensen te leren kennen waaruit wellicht een vriendschap volgt. Grote kans dat ze je eens uitnodigen binnen hún netwerk of wanneer ze iets leuks gaan doen met een groep. Vrienden via vrienden leren kennen is vaak heel erg leuk!

4. Zeg wat vaker ‘ja’

Oftewel: stap eens uit je comfortzone. Vragen collega’s je mee voor een borrel na het werk? Gewoon doen! De verjaardag van een verre nicht? Ook maar eens heen gaan. Geef jezelf de kans om te ontdekken hoe je het vindt om wat vaker ‘ja’ te zeggen op uitnodigingen en nieuwe mensen te ontmoeten. Blijkt het na een aantal keren niet jouw ding te zijn, dan weet je dat ook voor jezelf.

5. Denk na over het juiste type

Misschien heb je al een goede vriend of vriendin waaraan je je diepste gedachten toevertrouwd, maar zoek je nog iemand waarmee je leuke uitjes kunt maken. Het is heel normaal om vrienden te hebben in verschillende ‘categorieën’. Een kookvriend(in), een om mee te praten: het kan allemaal! Het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten, maar vriendschappen op ’type’ kan zorgen voor een diepere connectie.

6. Doe het rustig aan

Echte vriendschappen groeien. Ze zijn alleen een aanvulling op jouw leven als er een klik is en er van beide kanten ruimte is voor vriendschap. Doe niet te hard je best maar neem de tijd om elkaar te leren kennen. Zoals je in een nieuwe liefdesrelatie ook niet meteen besluit om te trouwen, kun je met nieuwe contacten ook rustig toewerken naar een langdurige vriendschap.