fbpx

Valentijnsdag: feiten over de dag van de liefde

valentijn 1

Valentijnsdag: grote onzin, vinden sommigen, terwijl anderen juist flink uitpakken op deze internationale dag van de liefde. Maar wist je dat het in Duitsland een ongeluksdag is? Dit en meer over 14 februari.

Lees ook:
Valentijnsdag: Ha fijn, het is weer Valentijn!

Ongeluksdag

Terwijl Valentijnsdag in veel landen beschouwd wordt als dé dag om je geliefde te verrassen, beschouwen ze 14 februari in Duitsland juist als een ongeluksdag. Het is namelijk ook de geboortedag van Judas, de verrader van Christus. Veel Duitsers bleven in de 19de eeuw binnen op die dag, omdat ze bang waren dat hen iets zou overkomen. Ook in veel Afrikaanse landen geldt 14 februari niet bepaald als geluksdag. Omdat daar veel mensen aan aids zijn overleden, ziet men de dag van de liefde daar als ‘de dag van de onveilige seks’.

Lees ook:
Valentijnsdag: Ha fijn, het is weer Valentijn!

valentijn 2

Voorspellende vogels

Een oud bijgeloof beweert dat het soort vogel dat je te zien krijgt op Valentijnsdag de persoonlijkheid van je toekomstige echtgenoot voorspelt. Een roodborstje staat voor iemand die de misdaad bestrijdt en een merel voor een priester of geestelijke. Zie je een spreeuw, dan zal je een arme man trouwen en ook een kruisbek belooft niet veel goeds; dan tref je een ruziezoeker. Een uil zien voorspelt ten slotte dat je een oude vrijster wordt. Dan zijn er nog de duiven, die vaak symbolisch langsfladderen op bruiloften. Kom je die tegen op 14 februari, dan zegt dat niets over het soort man dat je zult trouwen, maar wel dat je huwelijk gelukkig zal zijn.

Kaartje sturen

De meeste kaarten worden met kerst verstuurd, maar op de tweede plaats staat Valentijnsdag. In Nederland sturen geliefden elkaar per jaar ongeveer 30 miljoen Valentijnskaartjes, e-mails en sms’jes. De meeste kaartjes vallen op de deurmat bij… leraren!

Cadeaus

Wereldwijd gaan er meer dan 50 miljoen bloemen over de toonbank voor Valentijn, waarvan 73% door mannen. Ook chocolade is en blijft populair als valentijnscadeautje. In Amerika worden op deze dag jaarlijks zo’n 36 miljoen dozen chocolade verkocht. De meeste cadeaus worden overigens door vrouwen gekocht, namelijk zo’n 85 procent. En 3 procent van de mensen met huisdieren geeft op 14 februari een cadeautje aan hun huisdier(en).

Lees ook:
Valentijnsdag: Ha fijn, het is weer Valentijn!