De puberteit is niet niks, zowel voor de pubers als hun ouders. De hormonen vliegen je kind om z’n oren en jouw puber is druk bezig om zijn eigen identiteit te ontdekken. Een fase die soms lastig is, maar die ook heel mooi kan zijn. Iris Roolvink werkt als coach in haar eigen praktijk ‘Op jezelf vertrouwen’. Ze geeft tips waarmee je de band met jouw puber kunt versterken.
Lees ook:
4 levenslessen van je kleinkinderen
De puber van toen en nu
Misschien herinner jij je eigen puberteit nog. Van het veranderen van je lichaam tot het ontdekken van de grote wereld en ouders waar je soms maar weinig van wilde weten. In dat opzicht is er voor de pubers van nu weinig veranderd. Wat wél anders is, is de maatschappij waarin onze kinderen opgroeien en waarin social media een hoofdrol spelen.
Een puber staat altijd ‘aan’
“Wat ik veel zie bij de pubers van nu is dat hun hoofd bijna overloopt. Deze jongeren staan de hele dag ‘aan’,” begint Iris. “Mede door de komst van social media hebben pubers toegang tot heel veel informatie en prikkels. Ze ervaren een druk om online te zijn, te reageren op vrienden, te weten wat er speelt. Dat is erg vermoeiend. Als ouder denk je dan soms: leg die telefoon toch even weg. Terwijl dat voor pubers haast een eerste levensbehoefte is.”
Wie ben ik
Het lijkt soms dus wel alsof jouw kind totaal niet naar je luistert, dat vrienden boven alles gaan en jij een sta in de weg bent. “Toch ervaren ze dat echt niet altijd zo hoor,” stelt Iris gerust. “Het is waar, vrienden zijn ontzettend belangrijk voor pubers. Samen met hun vrienden vogelen ze uit wie ze nou eigenlijk zijn. Maar dat betekent niet dat ze niks meer van jou als ouder aannemen. Ze tonen het soms alleen anders of later.”
3 tips om de band met je puber te verbeteren
Iris Roolvink geeft de volgende tips:
1. Luister naar je kind
Probeer écht te luisteren naar je kind en toon ook dat je dat doet. Laat het zijn verhaal doen. Het goedbedoelde ‘dat kun je beter anders doen’ voelt als een verbetering. Geef jouw kind de ruimte om zelf te ontdekken en toon dat je hem of haar daarbij kan helpen. Vraag bijvoorbeeld: wil je mijn mening hierover horen? Geef ook aan dat jouw kind altijd nog terug mag komen met vragen.”
2. Dring jezelf niet op
De pubertijd is een fase waarin jouw kind zichzelf en de wereld om hem heen ontdekt. Dat gaat met vallen en opstaan en jij kunt hem daarin helpen. Opvangen als het lastig is. Zorg dat je kind dat weet, zonder dat je vooraan staat met goedbedoelde tips. En ook: laat een en ander het ene oor in en andere oor uitgaan.
3. Vertrouw op jezelf
Jouw zelfvertrouwen straalt uit op je kind. Zit jij goed in je vel? Dan kun je de verwensingen die je soms naar je hoofd geslingerd krijgt aan je voorbij laten gaan én ben je een solide basis waar jouw kind altijd op terug kan vallen.
Ten slotte: geniet ook vooral van- en met elkaar. “Het valt me op dat de pubertijd vaak als iets negatiefs wordt gezien, terwijl pubers met zulke mooie en prachtige dingen komen. Daar kunnen volwassenen soms nog van leren.”
Lees ook:
Help! Mijn kind wil een tussenjaar