fbpx

Weten we écht wat onze huisdieren kunnen voelen?

Ben jij twee handen op één buik met jouw huisdier en lijkt het soms alsof jullie elkaar feilloos aanvoelen? Koesteren! Toch heeft ook jouw Diesel of Mickey geen idee… 

Lees ook:
5x deze kamerplanten zijn giftig voor je huisdier

Weten we écht wat onze huisdieren kunnen voelen?

Toch staat elke hond enthousiast te kwispelen bij de deur zodra zijn baas het riempje in de hand pakt om te gaan wandelen. Dus kan een hond heel goed begrijpen dat hij naar buiten mag en zich op dat vooruitzicht verheugen. Maar zo menen veel mensen ook dat hun hond hen komt troosten bij verdriet. Dat is waarschijnlijk niet waar, zeggen hondenonderzoekers. De hond heeft na vele malen ervaring aangeleerd dat hij extra lekker wordt geknuffeld als de baas in tranen is.

Gevoelens van schuld

Hetzelfde geldt voor schuldgevoel. Veel honden- of katteneigenaren denken zeker te weten dat hun dier zich schuldig voelt na een stoute actie. Dit leiden ze dan af aan de staart tussen hun poten, in elkaar gedoken lijf en afgewende blik. Precies zoals we onszelf gedragen als we ons schuldig voelen. Maar honden en katten kunnen zich niet schuldig voelen. Veel waarschijnlijker is het dat hij een situatie leert te associëren met het krijgen van straf.

Een huisdier heeft wél gevoel

We mogen aannemen dat zowel katten als honden pijn kunnen voelen, honger hebben en het warm of koud hebben: voor een groot deel op vergelijkbare wijze als wij mensen. Het helpt een dier te overleven: angst zorgt dat het dier wegvlucht voor gevaar en ervan leert, en plezier zorgt dat het dier dingen doet die nuttig voor hem zijn, zoals elkaars vacht verzorgen of spelen.