Rond de leeftijd van 60 komt in veel huishoudens het legenestsyndroom om de hoek kijken: kind uit huis, moeder voelt zich alleen. Met deze vijf tips ga je dat empty nest syndrome te lijf.
Lees ook:
Eeuwig tijdgebrek? Doe eens niets!
Zo ga je het empty nest syndrome te lijf
Het is een algemeen bekend verschijnsel: als de kinderen het huis uit gaan, kunnen ouders achterblijven met een eenzaam gevoel. Al die jaren was het druk en gezellig in huis. Nu is de plek van je kind aan tafel leeg, slingert er geen vuile was meer rond en ben je echt minder nodig: tijd om hem of haar nu echt los te gaan laten. Dat gemis maakt verdrietig en zorgt dat je je, na al die jaren van zorgen en moederen, nutteloos voelt. Met name vrouwen die meer thuis zijn dan werken, kunnen dat zo ervaren. Met deze tips ga je het empty nest syndrome te lijf:
1. Bereid je erop voor
Tijdens de middelbareschoolperiode begint het loslaten al geleidelijk, wees je hiervan bewust. Geniet tijdens de laatste maanden dat je kind thuis woont bewust van de momenten met elkaar. Leef op een positieve manier toe naar het afscheid, dat voor zowel kind als ouder ook een nieuwe levensfase inluidt.
2. Vul je nest
Was je al een bezige bij, druk met vriendinnen, concerten en bioscoop? Ga zo door; geniet ervan! Had je weinig tijd, dan is nú het moment. Doe wekelijks dit soort leuke dingen. Wilde je al meer sporten, vrijwilligerswerk doen of een hond in huis nemen? Nu kan het. Of vul je nest letterlijk opnieuw: met een pleegkind bijvoorbeeld, of door op te passen.
3. Spreek af met je kind
Leuk als je kind regelmatig thuiskomt in de weekenden – al is het misschien alleen om zijn of haar buik te vullen en de was te doen – maar nóg leuker is het om af en toe samen te genieten van quality time. Ga samen uit lunchen, winkelen en praat bij.
4. Herontdek je partner
Misschien waren jullie wel wat uit elkaar gegroeid tijdens die tropenjaren. De weken, gevuld met werk, school, sport en sociale afspraken vlogen voorbij. Nu is er meer tijd om elkaar te herontdekken. Neem daar de tijd voor. Ga samen op reis. Geniet van het samen zijn en de rust in huis.
5. Erken je verdriet
Natuurlijk mag je verdrietig zijn en je eenzaam en nutteloos voelen! Laat de tranen af en toe stromen, maar laat ze niet overheersen. Praat erover met je partner en met vriendinnen die ook in deze fase zitten. Geef het wennen even de tijd. Ben je na een jaar nog steeds erg verdrietig, dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan.
Lees ook:
Eeuwig tijdgebrek? Doe eens niets!