fbpx

Activiteiten die je met mensen met dementie kunt doen

dementie

Er zijn tal van activiteiten waarmee je het leven van een dementerende vader of moeder een stuk aangenamer maakt. Elke Clarijs is vanuit haar rol als dagbestedingscoach voor mensen met dementie expert op dit vlak. Ze inspireert je graag hoe jij de tijd met een geliefde nuttig en creatief kunt invullen. Met als voornaamste doel: een lach op iemands gezicht toveren. 

Lees ook:
Moeder-dochter quality time: zo wordt jullie band nog sterker

Dementie en de duofiets

“Het ultieme gevoel van vrijheid beleef je samen op de duofiets. Je kunt naast elkaar op de fiets stappen. Of dat zwaar is? Helemaal niet! Het trappen doe je samen wat het een stuk lichter maakt. Het fijne aan samen op een duofiets stappen is dat je onderweg mooie herinneringen ophaalt en momenten met elkaar deelt. Zo kun je ook plekken opzoeken waar diegene bijzondere herinneringen heeft. Met een bewoner die altijd als conducteur heeft gewerkt, ben ik ooit eens naar het station gefietst. Daar zijn we uitgestapt, we hebben er een rondje gelopen, dan komen de mooiste herinneringen naar boven. Je bent er samen even tussenuit, dat is heerlijk!”

Plezier en interactie met een ballon

“Zo simpel kan het zijn! Je blaast een ballon op en gebruikt je handen en armen om de ballon over te slaan. Je kunt dit met meerdere personen in een kringetje doen of met z’n tweeën tegenover elkaar gaan zitten. Plezier en interactie staat voorop. Daarnaast is er ruimte voor beweging, win-win dus!”

dementie

Prikkel mensen met dementie

“Iemand met dementie kun je ook heel goed prikkelen met een vragenspel. Op internet zijn er tal van verkrijgbaar. ‘Vragen staat vrij’ is een voorbeeld van zo’n spel waarin mensen spreekwoorden en liedjes mogen raden. Je merkt echt dat je met dit soort spellen mensen met dementie enorm prikkelt in hun hersenen. Enerzijds laat je ze nadenken over de antwoorden. Anderzijds levert het mooie gespreksstof op. Met zulk soort spellen stimuleer je iemand met dementie voor een actieve houding.”

Bakken en smullen

“Een activiteit met eten en drinken werkt ook altijd heel goed. Je kunt bijvoorbeeld fruit op tafel leggen en samen een fruitsalade maken. Doe dit bij voorkeur niet in de keuken zelf, maar juist rustig aan tafel. Laat iemand met dementie het fruit snijden. Ze genieten enorm van de heerlijke geuren van het fruit die vrijkomen en zijn ook nog eens nuttig bezig. Doordat er tussendoor ruimte is om te kletsen, is dit gelijk een hele sociale activiteit.”

Lees ook:
Zo geniet je van de kleine dingen in het leven