fbpx

De voors en tegens van een vaste oppasdag

Een kleinkind op komst! Wat een feest. Dan volgt de vraag van de kinderen of je straks een vaste dag in de week wilt oppassen. Wat doe je?

Lees ook:
Oppasoma? Aan me hoela

Zo’n 75% van de grootouders past een vaste dag (of dagdeel) op de kleinkinderen. Maar voor je als aanstaande opa en oma ‘ja’ zegt, wil je er natuurlijk wel vooraf goed over nadenken. Yolande de Best, mediator en schrijfster van het boek ‘Opa en Oma 2.0’, helpt je de voors en tegens op een rijtje te krijgen.

Vaste oppasdag, de voors

  • Als oppasopa en -oma bouw je een hechte band op met je kleinkind. Als je echt samen bent, zonder de ouders erbij, heb je een ander soort contact met je kleinkind. Zo krijgen jullie een band voor het leven en die is onbetaalbaar.
  • Voor je kinderen is er een groot praktisch en financieel voordeel. Het scheelt namelijk enorm in de opvangkosten als opa en oma een dag in de week oppassen. Ook ben je als grootouder flexibeler: jij sluit namelijk niet – zoals een kinderdagverblijf – ’s avonds om zes uur.
  • Je draagt iets wezenlijks bij en bent weer nodig. Sommige ouders vallen in een gat als de kinderen het huis uit gaan, dit kan mooi worden opgevuld met het oppassen op de kleinkinderen.

Vaste oppasdag, de tegens

  • Je bent je flexibiliteit kwijt. Er was eindelijk meer tijd en ruimte voor jezelf en voor je partner en die wordt minder. Je kunt vooraf wel denken dat je soms best kunt afzeggen, maar dat werkt in de praktijk toch anders. Je zadelt dan je kinderen op met een opvangprobleem.
  • Je wordt mede-opvoeder als je vast gaat oppassen. Jouw opvoedstijl kan botsen met die van je kinderen of hun partners.
  • Als je meer kinderen hebt, ga je later óók op hun kinderen passen. Je wilt natuurlijk eerlijk zijn en dus niet alleen op kleinkind nummer 1, maar ook op kleinkind nummer 3 en 4 passen. Voor je het weet zit je er járen aan vast en dat terwijl je alleen maar ouder wordt. Oppassen op je 75e is net wat zwaarder dan op je 65e.

Tips voor opa’s en oma’s

Tot slot, nog een paar belangrijke tips van Yolande de Best:

  • Blijf dicht bij jezelf. Als je eenmaal ja hebt gezegd, kun je niet makkelijk meer terug.
  • Als je twijfelt, kun je ook aanbieden vliegende keep te zijn. Je hebt dan geen vaste dag, maar valt in als je kleinkind of de vaste oppas ziek is. Zo pas je regelmatig op, maar kun je wel in je opa-en omarol blijven. Ook heel fijn: je behoudt je flexibiliteit.
  • Meer lezen over het grootouderschap? Het boek van Yolande de Best vind je hier.
  • Wij schreven eerder over Marjolein (55), die niet structureel op haar kleinkinderen wil passen. Haar verhaal kun je hier lezen.

Lees ook:
5 tips voor opa’s en oma’s die oppassen