fbpx

Herken de narcist: 6 kenmerken van een narcistische persoonlijkheid

narcisme kus

Iedereen heeft wel iemand in z’n omgeving die het bloed onder je nagels vandaan haalt, maar er geen vinger op gelegd kan worden waarom precies. Is deze persoon vol van zichzelf, heeft de persoon een gebrek aan empathie of een oppervlakkige charme? Driemaal ja? Grote kans dat je te maken hebt met een narcist. Zes kenmerken op een rijtje.

Lees ook:
Man in de overgang: dit wil je weten over de penopauze

6 kenmerken van narcisme

narcisme selfie

1. Egocentrisme

De wereld draait om de narcist. Een narcist is erg gefocust op zijn eigen agenda en overdrijft zijn eigenschappen en prestaties. Hij (of zij) kent weinig schaamte en de schuld ligt nooit bij zichzelf. Andermans kritiek levert dan ook geen enkele vorm van verandering of zelfkritiek op.

2. Gebrek aan empathie

Een narcist vindt het moeilijk om naar anderen te luisteren. Zijn inlevingsvermogen is ver te zoeken. Een narcist heeft er een handje van om de ander te kleineren of in een kwaad daglicht te stellen, zonder dat ze dat zelf echt door hebben.

3. Onredelijke verwachtingen

Een narcist is ‘verliefd’ op een ideaalbeeld dat hij van zichzelf gecreëerd heeft. Hij zal er dan ook alles aan doen om dat ideaalbeeld waar te maken en klampt zich krampachtig er aan vast. Een narcist legt niet alleen de lat hoog voor zichzelf , maar ook voor anderen. Ze kunnen dan ook niet omgaan met een andere manier dan zij zelf voor ogen hebben.

4. Drang naar bewondering

Een narcist is altijd op zoek naar aandacht en bevestiging en manipuleert anderen om zijn doel te bereiken. Ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman zegt daarover: “Narcisten zijn in het eerste contact vaak heel charmant, waardoor ze in een groep vaak snel als leider gekozen worden. Ze zijn minder bezig met aardig gevonden te worden, ze vinden het vooral belangrijk dat anderen hen speciaal en bijzonder vinden.”

5. Fantasieën over succes 

Een narcist is vaak geobserdeerd door succes, macht, schoonheid, ideale liefde of genialiteit. Dat is waarom ze zich vaak kunnen verliezen in hun werk, maar ook in privé-sferen. Door het streven naar perfectie wat eigenlijk nooit bereikt wordt, heeft een narcist meer kans om een verslaving te ontwikkelen.

6. Ondiepe emoties

Doordat een narcist niet altijd (meteen) zijn ware gezicht laat zien, maakt het voor de buitenwereld lastig om het te herkennen. Meestal schuilt er achter een narcist geen gelukkig en vervuld mens, ook al doet hun (gespeelde) gedrag anders vermoeden. Door het masker wat ze dragen, weten ze zelf soms niet eens meer hoe ze zich écht voelen. Wat erachter verscholen zit, is soms zelfs te pijnlijk voor om te aanvaarden. Narcisten zijn hierdoor meestal niet in staat om een gezonde relatie te onderhouden.

Lees ook:
Migraine: kenmerken en oorzaken