fbpx

Herken de narcist: 6 kenmerken van een narcistische persoonlijkheid

narcisme kus

Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Maar dat je de vinger er niet op kunt leggen waarom precies. Heeft deze persoon een soort oppervlakkige charme over zich heen, gebrek aan empathie en is degene vol van zichzelf? Driemaal ja? Grote kans dat je te maken hebt met een narcist. Zes kenmerken op een rijtje.

Lees ook:
Man in de overgang: dit wil je weten over de penopauze

Herken de narcist

narcisme selfie

1. Egocentrisme

Een narcist is erg gefocust op zijn eigen agenda en overdrijft zijn eigenschappen en prestaties; de wereld draait om de narcist. Mensen met een narcistische persoonlijkheid kennen weinig schaamte en zullen zelden toegeven dat de schuld bij henzelf ligt. Andermans kritiek levert dan ook geen enkele vorm van verandering of zelfinzicht op.

2. Gebrek aan empathie

Het inlevingsvermogen van een narcist is ver te zoeken. Deze persoon vindt het moeilijk om naar anderen te luisteren en heeft er een handje van om anderen te kleineren of in een kwaad daglicht te stellen, zonder dat zelf echt door te hebben.

3. Onredelijke verwachtingen

Een narcist is ‘verliefd’ op een ideaalbeeld dat hij van zichzelf gecreëerd heeft. Hij zal er dan ook alles aan doen om dat ideaalbeeld waar te maken en klampt zich krampachtig er aan vast. Een narcist legt niet alleen de lat hoog voor zichzelf , maar ook voor anderen. Op een andere manier met dingen omgaan dan die hij zelf voor ogen heeft, is haast onmogelijk.

4. Drang naar bewondering

Een narcist is altijd op zoek naar aandacht en bevestiging en manipuleert anderen om zijn doel te bereiken. Narcisten zijn in het eerste contact vaak heel charmant, waardoor ze in een groep vaak snel als leider gekozen worden. Ze zijn minder bezig met aardig gevonden te worden, ze vinden het vooral belangrijk dat anderen hen speciaal en bijzonder vinden.

5. Fantasieën over succes 

Een narcist is vaak geobserdeerd door succes, macht, schoonheid, ideale liefde of genialiteit. Dat is waarom ze zich vaak kunnen verliezen in hun werk, maar ook in privé-sferen. Door het streven naar perfectie wat eigenlijk nooit bereikt wordt, heeft een narcist meer kans om een verslaving te ontwikkelen.

6. Ondiepe emoties

Doordat een narcist niet altijd (meteen) zijn ware gezicht laat zien, maakt het voor de buitenwereld lastig om het te herkennen. Meestal schuilt er achter een narcist geen gelukkig en vervuld mens, ook al doet hun (gespeelde) gedrag anders vermoeden. Door het masker wat ze dragen, weten narcisten zelf soms niet eens meer hoe ze zich écht voelen. Wat achter het masker verscholen zit, is soms zelfs te pijnlijk om te verdragen. Dit kan de reden zijn waarom narcisten meestal niet in staat zijn om een gezonde relatie te onderhouden.

Lees ook:
Migraine: kenmerken en oorzaken