fbpx

Migraine: kenmerken en oorzaken

Migraine begint vaak met een kloppende pijn aan één kant van je hoofd, die kan verergeren door te bewegen. Daarnaast kun je je misselijk voelen, soms zelfs overgeven, en (over)gevoelig zijn voor licht, geluid en ook wel eens voor geuren.

Lees ook:
Wat voor hoofdpijn heb ik?

Migraine

Sommige mensen hebben ook last van korte, neurologische stoornissen, zoals tintelende vingers, het zien van flikkeringen en gekleurde vlekken voor je ogen en zelfs spraakstoornissen. De aanvallen komen in golven, die enkele uren tot wel dagen kunnen duren.

Migraine komt bij vrouwen maar liefst drie keer zoveel voor als bij mannen. Het is een veelvoorkomende hoofdpijn: dagelijks zijn er zo’n 70.000 Nederlanders die een migraineaanval krijgen. De aanval is zo heftig dat ze niet normaal meer kunnen functioneren.

migraine hoofdpijn

Oorzaken van migraine

Ondanks het feit dat er zoveel mensen zijn die er last van hebben, is er over de oorzaak heel weinig bekend. Wel dat het een chronische hersenziekte is, en dus letterlijk tussen de oren zit. Erfelijke aanleg lijkt een rol te spelen, net als de maandelijkse hormoonschommelingen bij vrouwen.

Hoe los je het op?

De medicatie voor migraine wordt steeds beter. Toch helpen deze speciale pijnstillers niet altijd tijdens een heftige aanval. Dan kun je niet veel meer doen dan in een donkere, stille kamer gaan liggen tot het ergste voorbij is. Je kunt wel proberen de triggers zoveel mogelijk te voorkomen. Net als bij gewone hoofdpijn kunnen alcohol, stress, vermoeidheid en bepaalde voedingsmiddelen uitlokkende factoren van een aanval zijn. Vermijd die dus zoveel mogelijk. Gelukkig lijkt migraine af te nemen als je ouder wordt.

Lees ook:
Clusterhoofdpijn: kenmerken en oorzaken