fbpx

Man in de overgang: dit wil je weten over de penopauze

man penopauze

De overgang een vrouwenkwaal? Echt niet! Ook ouder wordende mannen kunnen last krijgen van hormonale verschijnselen. Populaire benamingen daarvan zijn de penopauze of andropauze. Ten onrechte, volgens Dr. Herman Leliefeld van mannenkliniek Andros. Hij legt uit hoe de hormonale verandering er voor mannen uitziet.

Lees ook:
Menopauze: krijg het heen en weer

Penopauze

leeg bed penopauze

Man versus vrouw

“Je kunt het de mannenovergang noemen, andropauze of penopauze. Dat klinkt als de tegenhanger van de vrouwelijke overgang, maar is het niet. Bij vrouwen in de overgang gaat de productie van het hormoon oestrogeen in een tot twee jaar naar een zeer laag niveau. Bij de mannenovergang gaat het om een daling van het hormoon testosteron. Deze daling loopt heel geleidelijk, over tientallen jaren. Ook krijgen lang niet alle mannen last van dit verschijnsel. 50% van de mannen van tachtig jaar heeft zelfs nog een normaal testosterongehalte in zijn bloed. De penopauze klinkt dus wellicht populair, maar we spreken liever van een testosterontekort op oudere leeftijd.”

Klachten bij penopauze

Naar schatting heeft slechts 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar last van dit testosterontekort. Testosteron wordt bijna helemaal geproduceerd in de testikels en vindt zijn weg door het lichaam via het bloed. Het hormoon heeft directe invloed op botten, bloed en spieren, hersenen, libido, erectiekracht en het immuunsysteem. Het heeft dus veel invloed op het lichaam en hoe iemand zich voelt. Bij een tekort aan testosteron kunnen vervelende symptomen optreden, zoals:

  • Borstvorming en afname van lichaamsbeharing
  • Afname van spierkracht en overgewicht
  • Diabetes type 2
  • Bloedarmoede
  • Onvruchtbaarheid
  • Minder zin in seks en seksuele activiteiten
  • Erectiestoornis en afname ochtenderecties
  • Zweetaanvallen
  • Vermoeidheid, lusteloos zijn
  • Stemmingswisselingen en zelfs depressie
man penopauze overgang

Geen zin in seks

“Veel van deze symptomen zijn niet specifiek voor testosterontekort, ze kunnen ook het gevolg zijn van andere zaken. Denk aan een slechte algemene gezondheid of bepaalde ziekten”, zegt Dr Leliefeld. Aan testosterontekort wordt dan ook niet altijd meteen gedacht. Het probleem kan worden vastgesteld aan de hand van bloedonderzoek. Daarnaast is een ‘voorwaarde’ voor diagnose dat er sprake is van verminderde zin in seks, erectiestoornissen en geen ochtenderectie meer krijgen.

Er zijn een aantal risicofactoren die een testosterontekeort in de hand werken. Zo blijkt uit een bevolkingsonderzoek dat vooral mannen met diabetes type 2, depressies, COPD, het metabool syndroom, kanker en intensieve sporters meer kans hebben op de penopauze.”

Penopauze, en dan?

Het is belangrijk je te realiseren dat een laag testosteron zonder klachten veel vaker voorkomt dan tesosterontekort. Wanneer onderzoek uitwijst dat er inderdaad een testosterontekort is kan dat goed worden behandeld met verschillende soorten medicatie. Hoewel de man zich op sommige vlakken weer voelt als een jonge god, moeten onderliggende zaken zoals ziekte en overgewicht ook worden aangepakt. Dat is nog veel belangrijker dan alleen een testosteronbehandeling.

Lees ook:
5 redenen waarom apart slapen geen slecht idee is