fbpx

10.000 stappen per dag: nodig of achterhaald?

voetstappen 10.000 stappen

Uit een onderzoek van de Japanse arts Yoshiro Hatano kwam naar voren dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. Hij besloot de minimale hoeveelheid beweging uit te drukken in een hoeveelheid stappen per dag, zodat dit voor een ieder meetbaar werd. Maar zijn die 10.000 stappen per dag wel echt zo goed en voor ons allemaal noodzakelijk? We vroegen het Human Movement Scientist Charissa Boertjes.

Lees ook:
Een half uur bewegen per dag: kleine moeite, groot resultaat

10.000 stappen per dag

Over het hebben van een gezonde levensstijl is tegenwoordig een hoop te doen. Berichten en onderzoeken spreken elkaar soms tegen. We zijn even de weg kwijt. Moeten we echt die 10.000 stappen per dag zetten; is vijf maal per week een half uur beweging al voldoende? En doelen de gezondheidsgoeroes als ze het over bewegen hebben, op fitness, op wandelen of is heel fanatiek stofzuigen ook al goed?

voetstappen 10.000 stappen per dag

Meetbare motivatie

“Als personal trainer stimuleer ik mensen meer te gaan bewegen. Ik denk dat de stappenteller een heel handig hulpmiddel is om bij te houden hoeveel stappen je per dag zet. Kortom, een prima meetbare motivatie om actiever door het leven te gaan. En wandelen is goed voor de mens, zowel lichamelijk als geestelijk, dus wat dat aangaat zijn die 10.000 stappen lang niet gek. Al is het voor mij te kort door de bocht om te zeggen dat die 10.000 stappen het enige juiste antwoord zijn op de vraag: ben ik gezond bezig?”

Calorieën per dag

Volgens Charissa is het raadzamer om te kijken naar hoe je beweging- en eetpatroon er naast die dagelijkse wandeling uitziet. Waarom? “Een geavanceerde stappenteller geeft bijvoorbeeld wel aan hoeveel calorieën je verbrandt, maar niet hoeveel calorieën je per dag inneemt, en zegt dus eigenlijk helemaal niets over je algehele gezondheid.”

stappen 10.000

Beweging tijdens werk

Ga zelf eens na hoeveel of hoe weinig je per dag beweegt. Pak je al snel de auto of juist liever de fiets? En hoe is het tijdens werkuren? Ben je een verpleegkundige die de hele dag van de ene afdeling naar de andere loopt en mensen uit bed tilt, of sjouw je dagelijks met zware pakketten, dan kom je vaak ongemerkt wel aan meer beweging dan je denkt. Misschien niet altijd in stappen te meten, maar evengoed kunnen dit intensieve lichamelijke inspanningen zijn die jouw gezondheid ten goede komen.

Een zittend beroep

Een zittend beroep brengt meer gezondheidsrisico’s met zich mee. Charissa: “Ik adviseer mensen met een kantoorbaan daarom zoveel mogelijk te bewegen tijdens het werk. Dat heeft een lijf echt nodig; we zijn er niet op gebouwd om urenlang te zitten. Neem eens de langste route naar het koffieapparaat, pak de trap en niet de lift, ga in de pauze wandelen of vergader eens lopend in plaats van aan een tafel. Er zijn best veel trucjes om op de werkvloer actiever te worden. En als je toch aan je bureau zit… dan liever op een zitbal, want zo gebruik je de buikspieren tenminste en is niet alleen je hoofd maar ook je lichaam aan het werk.”

Lees ook:
Ben jij fit? Gebruik deze checklist!