fbpx

Een half uur beweging per dag: kleine moeite, groots resultaat

half uur beweging per dag fietsen

Voldoende bewegen is zo’n beetje de gezondheidsnorm voor ieder mens. Voor zo ver dus niets nieuws onder de horizon. Maar hoe zit dat nou met een half uur beweging per dag dat vaak wordt genoemd? Is dat al voldoende, moet het intensief zijn en wat zijn precies daar precies de gezondheidsvoordelen van?

Lees ook
In 6 stappen naar een gezonder leven

Een half uur beweging per dag

voetstappen zand half uur beweging per dag

Lap je ramen!

Alle dagelijks beweging die je mee kunt pakken telt mee, zelfs strijken, de ramen wassen en dweilen.” Aan het woord is Jeroen Vos, personal trainer en eigenaar van drie sportscholen. “Het menselijk lichaam is niet gemaakt om stil te zetten, alles wat je niet gebruikt, wordt ook niet gestimuleerd en verliest zijn waarde.” Een gezonde leefstijl is dus een actieve leefstijl. En hoewel dat heel eenvoudig klinkt, blijken we stiekem best veel lichaamsbeweging te vermijden op een dag. Door bijvoorbeeld de lift te pakken of een elektrische fiets.

Extra inspanning

Wil je echter aan de bewegingsnorm van een half uur per dag komen, dan worden bovengenoemde activiteiten daar niet mee bedoeld. Een half uur bewegen is pas voldoende wanneer de beweegvorm intensief genoeg is om je hartslag te verhogen. Hiermee vraagt het om extra inspanning van je lichaam. Je hoeft hiervoor niet naar de sportschool te rennen: stevig doorwandelen of fietsen verhoogt je hartslag ook. Daarnaast is het uitvoeren van spierversterkende oefeningen een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Minimaal twee keer per week.

duinen voldoende beweging

Krijg wat meer lucht

Toegegeven: niet iedereen is even sportief en zelfs dat half uurtje per dag kan er maar zo bij inschieten. Heel erg zonde, als je weet waarom het zo gezond voor je is. “De dagelijkse beweging zorgt voor verbetering van je cardiovasculaire systeem, het hart- en vaatstelsel dus. Daarnaast vergroot je je longcapaciteit, waardoor je meer zuurstof opneemt en het ook efficiënter gebruikt,” legt Jeroen uit. “Hoe meer getraind je lichaam is, hoe effectiever je lichaam omgaat met energie. Daarnaast zorgen de spierverstevigende oefeningen er voor dat je sterker bent en dus bijvoorbeeld makkelijker kunt traplopen en uit je stoel kunt komen. Spieren stabiliseren je skelet en een spiertraining maakt je botten sterker.”

Wat komt met de jaren..

Misschien heb je zelf ook al gemerkt dat, naarmate de jaren verstrijken, sommige dingen al wat minder soepel gaan dan in je dertiger jaren. Herstel na inspanning duurt wat langer, je slaappatroon verandert en je hebt steeds vaker een leesbril nodig voor de kleine lettertjes. Een suf ongelukje is net wat sneller gemaakt en juist daarom zijn stabiliteit, kracht en conditie extra belangrijk. Jeroen ziet dagelijks mensen die dit herkennen. Zijn advies: ga juist meer bewegen én richting een sportschool. “Blessures, pijntjes en klachten zijn voor veel mensen een reden om minder te bewegen of te stoppen met sporten, best gek eigenlijk als je juist bedenkt dat je door minder beweging/sport weer minder sterk/krachtig/stabieler wordt, met als gevolg dat je nog minder kunt hebben en zo volgt de neerwaartse spiraal haar weg naar beneden.”

half uur beweging per dag gezondheid

De gouden tip voor meer beweging

Denk jij na dit alles te hebben gelezen ‘het zal inderdaad allemaal wel, maar ik kan mezelf er niet toe zetten’? Dat is heel herkenbaar! Lang niet iedereen beleeft plezier aan sporten. Juist dan is het handig om eens een ervaren trainer te benaderen die jou helpt met het bereiken of versterken van een gezonde leefstijl. Een personal trainer laat je niet alleen bewegen, hij of zij adviseert ook over voeding en gedragspatronen met betrekking tot je leefstijl. “Als je niet alleen sport kan het ook heel motiverend werken om deel te nemen aan groepslessen als yoga, of aan te sluiten bij een wandelclub. Uit onderzoek blijkt dat mensen die trainen in groepsverband dit over het algemeen langer vol kunnen houden dan wanneer je een individuele sporter bent. Gezondheid en beweging heeft alles te maken met het aanleren van goede gewoontes!”

Vaste patronen

Wist je dat het makkelijker is om je leefstijl aan te passen als je dit met vaste patronen doet? Plan bijvoorbeeld standaard twee sportmomenten per week in op dezelfde dag en tijd. Dit maakt het minder makkelijk om over te slaan en helpt het je dus om dit langduriger vol te houden. Hoe vaker je iets doet hoe meer het een gewoonte wordt! Zet sporten in je prioriteitenlijstje! Wat is er immers belangrijker dan je eigen gezondheid?

Haal jij een half uur beweging per dag?