fbpx

Eenzaamheid: 5 tips om iemand te helpen die eenzaam is

eenzaamheid helpen

Helaas voelt meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam. Het verraderlijke is; eenzaamheid kun je niet zien aan de buitenkant. Vermoed jij toch dat er iemand in je omgeving kampt met een gemis van verbondenheid? Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen.

Zo kun je iemand helpen die eenzaam is

eenzaamheid huisdier

1. Organiseer een ’Kom erbij’

De simpelste dingen kunnen al leuk zijn. Organiseer een etentje en bewaar één plek voor iemand die wel wat gezelschap kan gebruiken. Een buurvrouw die niet zo veel onder de mensen komt, een collega die sinds kort weduwnaar is of een verloren vriend van wie zijn of haar kring steeds kleiner wordt.

2. Bied een luisterend oor

Eenzaamheid is complex. Je lost het niet op door af en toe een bezoekje te brengen, hoe hartelijk dat ook is. Maar, realiseer je dat jouw bezoek wel steun kan bieden. Vergelijk het maar met iemand die gehandicapt is: je lost er de handicap niet mee op, maar diegene voelt zich wel gezien of gehoord.

3. Geef afleiding

Nodig iemand uit voor je bestaande eetgroep of knutselclubje. Of organiseer een ontmoeting met een vriend die dezelfde passies deelt. Passie verbindt. De kracht zit hem in herhaling. In de meeste gevallen zul je merken dat door regelmatig contact de persoon opbloeit en zich daardoor vertrouwd gaat voelen.

4. Tip een huisdier

Vaak is de persoon die zich eenzaam voelt, aan de situatie gewend geraakt en niet in staat om te zien dat er überhaupt iets of iemand is die de situatie kan veranderen. Denk dan eens aan een huisdier. Ziet diegene het gezelschap van een huisdier wel zitten, maar is er geen ruimte om het beestje 24/7 te verzorgen? Dit initiatief koppelt 55-plussers aan een beestje die aan het eind van de dag weer door zijn echte baasje wordt opgehaald.

Wijs de weg

Voor langdurige eenzaamheid is professionele hulp nodig. Net zoals niet iedere vorm van hoofdpijn met een asperientje is te verhelpen, is de aanpak van eenzaamheid iets wat niet onderschat mag worden. Soms schuilt er een diepere laag of ander ziektebeeld achter de eenzaamheid. Vaak duurt het altijd even voor de persoon dit zelf inziet. Adviseer diegene om hulp te zoeken bij instellingen in de buurt.

Lees ook:
Af en toe een hondje: dat kan!