fbpx

Af en toe een hondje: dat kan!

Had je een hond, mis je z’n aanwezigheid, maar wil je niet meer aan een nieuwe beginnen? Of heb je een hond en zou je die zo nu en dan aan liefdevolle oppassers willen uitbesteden? OOPOEH voorziet in de koppeling tussen deze twee partijen: 55-plussers en baasjes. Iedereen blij. (Inclusief de hond.)

Wel de lusten, niet de lasten

Eerst die naam: OOPOEH. Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. Sofie Brouwer, een dertiger uit Amsterdam, kreeg het idee ervoor zes jaar geleden, toen ze een oudere buurvrouw nauwelijks meer buiten zag na het overlijden van haar hondje. Sofie dacht: misschien wil ze af en toe op de mijne passen. Alleen is immers maar alleen en een hond geeft gezelschap. Bovendien ga je samen lekker wandelen, je komt onderweg mensen tegen, de dag heeft een ritme. En wat heel fijn is, want je vrijheid is ook wat waard: de hond wordt altijd weer opgehaald. Je hebt dus wel de lusten, maar niet de lasten. Overigens hoef je niet echt grootouder te zijn om je als oppasser bij OOPOEH te kunnen inschrijven; jezelf 55-plusser kunnen noemen is genoeg. Voor de baasjes geldt er geen leeftijdsrestrictie. Iets om nu gebruik van te maken misschien, of om straks naar uit te zien.

Hond aan huis

Landelijk zijn er inmiddels ruim tweeduizend koppelingen tussen dier en (deeltijd) vriend gemaakt. Zo heeft Irene (64) sinds een half jaar elke woensdag Toby in huis, een teckel. Haar eigen hond is alweer een tijdje dood en ze miste zijn aanwezigheid. Maar ze wilde niet meer de voltijd verantwoordelijkheid voor een nieuw dier op zich nemen. Nu laaft ze zich wekelijks aan Toby, die daardoor niet in z’n eentje thuis hoeft te zitten, en verheugt ze zich elke keer weer op zijn komst. Overigens zijn de meeste dieren in het bestand van OOPOEH honden, maar ook voor een aantal vogels en katten is er een ‘match’ gevonden. De opvang vindt plaats in het huis van de oppasser en men zoekt naar een koppeling op maat. Voor een 97-jarige dame die niet meer zo goed ter been was bijvoorbeeld vond OOPOEH een mopshond die op haar rollator kon meerijden…

BetterwithPets-prijs

Je inschrijven als oppas kost niks, baasjes betalen eenmalig vijftig euro aanmeldkosten. Wanneer er via OOPOEH een succesvolle kennismaking heeft plaatsgevonden tussen de drie betrokken partijen – baas, oppas en dier – gaan de lidmaatschapskosten van vijftien euro per maand voor één huisdier in. En ook die komen alleen voor rekening van de eigenaar, zodat het gezelschap van een leenhond wat financiën betreft voor iedereen toegankelijk is. Oppas en baasje maken vervolgens zelf afspraken over de frequentie en duur van de opvang. (Zie voor alle tarieven en overige informatie www.oopoeh.nl.) Ook internationaal mag Sofie’s stichting zich inmiddels in belangstelling verheugen: in mei won OOPOEH in Barcelona de Europese prijs BetterwithPets. Uit honderd initiatieven werd dat van Sofie gekozen om de innovatieve manier waarop het een positieve bijdrage levert aan het leven van mens en (huis)dier.