fbpx

Even geen alcohol? Zo ga je om met de reacties 

geen alcohol

Een tijdje geen alcohol drinken, structureel minder drinken of zelfs helemaal stoppen met alcohol: steeds meer mensen doen het. Overweeg jij dat ook maar zie je op tegen de sociale druk uit je omgeving? Petra Moes geeft tips om hier mee om te gaan.

Lees ook:
zes redenen om een maand geen alcohol te drinken

Alcohol is niet meer hip

Dat alcohol drinken lang niet meer zo gewoon is als vroeger blijkt wel uit de enorme diversiteit aan alcoholvrije drankjes die tegenwoordig te koop zijn. Van 0,0% speciaalbiertjes tot de meest verleidelijke cocktails: qua sfeerbeleving doen ze zeker niet onder aan een glas met alcohol. Toch wordt niet drinken door de omgeving vaak als ‘ongezellig’ ervaren. Petra Moes weet daar alles van.

‘Doe eens niet zo ongezellig’

“Ik stopte zelf met drinken toen ik 35 jaar was. In die tijd werkte ik nog in de muziekindustrie, waar dagelijks drinken normaal is. Toen ik besloot om volledig te stoppen met drinken leverde dat regelmatig reacties op als: ‘Ah doe ‘s niet zo ongezellig,’ en ‘Eéntje kan toch geen kwaad?’. Nu kon ik daar zelf prima mee om gaan, maar ik weet dat veel mensen deze sociale druk als heel vervelend ervaren en daardoor soms aan zichzelf gaan twijfelen.”

Bewustzijn rondom alcohol neemt toe

Met haar bedrijf ‘De kunst van nuchter leven’ helpt ze mensen die graag willen stoppen met het drinken van alcohol maar dit moeilijk vinden, onder andere vanwege die sociale druk. “In de afgelopen tien jaar heb ik gezien dat steeds meer mensen zich bewust zijn van hun alcoholgebruik. Nu ook (anderhalf jaar geleden) de mythe dat twee glazen rode wijn per dag goed voor je gezondheid zijn onderuit gehaald is, neemt dat bewustzijn alleen maar toe.”

alcohol vrij

Alcohol en rituelen

De sociale druk komt volgens haar voort uit het idee dat samen alcohol drinken erkenning en herkenning geeft. “Dat is al eeuwen zo. Alcohol is onlosmakelijk verbonden met rituelen, zoals samen proosten. Als jij degene bent die niet drinkt kan het zo zijn dat een ander zich onprettig voelt. Onveilig misschien zelfs. Dit resulteert soms in de opmerkingen waar jij juist geen zin in hebt.”

Tips om om te gaan met deze opmerkingen

Niet iedereen ervaart sociale druk wanneer ze zegt geen alcohol te drinken. Voel jij je wel een beetje opgelaten? Petra geeft je de volgende tips waarmee je dat gevoel kunt verminderen.

1. Alcoholvrij drankje

Neem een alcoholvrij biertje, wijntje of cocktail: aan de buitenkant is niet te zien of je wel of geen alcohol drinkt en daardoor is er simpelweg geen issue.

2. In een mooi glas

Neem een ander drankje maar doe het bijvoorbeeld in een mooi glas. Groepsdruk en sociale druk zitten ‘m ook een stuk in beleving. Dus als jij gewoon meedoet met bruisend water in een champagneglas of cola in een wijnglas, doe je toch ‘mee’.

3. Stop de groepsdruk

Maak korte metten met groepsdruk door duidelijk te zijn en de verantwoordelijkheid bij jezelf te houden. Dan voelen mensen ook geen ruimte om daar wat van te zeggen.

4. Stel de wedervraag

Krijg je een opmerking als ‘doe toch eens gezellig mee’? Vraag dan eens wat er gezelliger aan is als je wel drinkt? Grote kans dat de ander zich juist geconfronteerd voelt met het feit dat jij niet drinkt en vanuit dat gevoel zo’n opmerking maakt. 

Lees ook:
Goed verhaal bij een lekker glaasje, leuke weetjes over alcohol