fbpx

Spanningshoofdpijn: kenmerken en oorzaken

spanningshoofdpijn kenmerken oorzaken hoofdpijn

Heb jij last van een zeurende hoofdpijn die vaak terugkeert? Heb je hier soms zelfs dagelijks last van of lijkt de hoofdpijn niet over te gaan? Wellicht heb je dan last van spanningshoofdpijn. Bij dit soort hoofdpijn heb je het gevoel alsof er een strakke band om je hoofd is gespannen. Je voelt de pijn aan beide zijkanten van je hoofd.

Lees ook:
Wat voor hoofdpijn heb ik?

Spanningshoofdpijn oorzaken kenmerken

Oorzaken van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Wel zijn er verschillende factoren die de hoofdpijn kunnen uitlokken. Het kan te maken hebben met je dieet: alcohol, koffie, chocolade en melkproducten kunnen deze reactie veroorzaken. Ook stress, slecht slapen, een verkeerde houding en onregelmatig eten kunnen leiden tot spanningshoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn kan tevens ontstaan als  bijwerking van sommige medicijnen, maar ook omdat je langdurig pijnstillers tegen je hoofdpijn slikt. Overdoseren of overgebruik heet dat: doordat je dagelijks iets tegen de hoofdpijn inneemt, houd je die hoofdpijn juist in stand.

Hoe los je het op?

Probeer alle mogelijke oorzaken uit te sluiten. Wanneer start je hoofdpijn? Wees alert op wat je eet en probeer een verband te vinden. Soms kan een nieuwe bureaustoel of een ander hoofdkussen al soelaas brengen. Je kunt met spanningshoofdpijn en een pilletje gewoon aan de slag blijven, maar misschien is het beter om bij opkomende hoofdpijn een tijdje in een stille, donkere kamer te gaan liggen. Wat ook kan helpen is een massage, yoga-oefeningen of een frisse neus halen.

Lees ook:
Migraine: kenmerken en oorzaken