fbpx

Vijf redenen om aan yoga te gaan doen

yoga redenen yoga doen

Hele volksstammen zijn tegenwoordig in de ban van yoga, maar is het nu echt zo goed voor je? Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt van wel. Vijf redenen om aan yoga te gaan doen. En nee, het is echt niet alleen goed voor jonge, lenige mensen!

Lees ook
Zo krijg jij een sterke rug

Deze 5 dingen zijn fijn aan yoga

yoga strand

1. Het werkt kalmerend

Wat ooit een excentrieke bezigheid was voor weinigen, is inmiddels een wereldwijd verbreid verschijnsel, en tegelijk een icoon van sereniteit, dat goed aanslaat bij gespannen stedelingen. Die populariteit van yoga zit niet alleen in het rustgevende vermogen ervan, maar ook in het feit dat de bijbehorende tradities een mooi tegenwicht vormen tegen het moderne leven. Het is kalmerend, oud en evenwichtig – en biedt tegenwicht aan de invloed van internet en de stromen informatie waar we allemaal mee te maken hebben.

2. Het is goed voor je gezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die aan yoga doen, minder vaak het ziekenhuis bezoeken, minder medicijnen nodig hebben en minder vaak lijden aan een aantal ernstige gezondheidsproblemen aan het hart. Onderzoekers van de universiteit van Virginia hebben zeventig van die onderzoeken doorgenomen en kwamen tot de conclusie dat yoga veelbelovend is als een ‘veilige behandeling’ om de gezondheid van het hart-vaatstelsel te verbeteren.

3. Yoga vertraagt het verouderingsproces  

Honderd deelnemers namen twaalf weken lang deel aan een studie, waarin zij werden onderworpen aan een vrij streng regime van yoga en meditatie. Na deze twaalf weken bleken er verbeteringen op celniveau te zijn opgetreden. Zo werkten de energiecentrales van de cellen een stuk beter en bleken de chromosomen minder snel te verouderen. Yoga houdt je letterlijk jong dus!

yoga yogamat

4. Het gaat depressies tegen

Recent onderzoek wijst uit dat er door yoga natuurlijke stoffen in het brein vrijkomen die werken als sterke antidepressiva, wat een grote belofte inhoudt voor de verbetering van je psychische gezondheid. Wereldwijd verwoest depressiviteit het leven van meer dan honderd miljoen mensen. Elk jaar leidt de wanhoop die daarmee gepaard gaat tot bijna een miljoen zelfmoorden.

5. Je wordt er flexibel en lenig van

Een studie keek naar de impact van tien weken yoga op 26 mannelijke atleten. Het beoefenen van yoga zorgde voor meer flexibiliteit en balans. Bij een ander onderzoek deden 66 oudere deelnemers of aan yoga of aan callanetics, een manier van trainen met je lichaam. Na een jaar was de yogagroep tot bijna vier keer leniger dan de callanetics-groep. Een onderzoek in 2013 wees ook uit dat yoga de balans en mobiliteit van ouderen kan verbeteren. Het dagelijks beoefenen van 15-30 minuten yoga kan een groot verschil maken.

Bronnen: Eerlijk over Yoga, hét boek voor de nuchtere beoefenaar, William J. Broad/yogaonline.nl/ahealthylife.nl