fbpx

Verbrand door de zon? Dit kun je ertegen doen

verbrand

Voorkomen is beter dan genezen, dat staat buiten kijf als het gaat om een verbrande huid. Ben je onverhoopt toch verbrand door de zon? Probeer dan eens iets van onderstaande tips voor sneller herstel van je huid.

Lees ook:
Huidkankerweek: zo zit je verantwoord in de zon

Verbrand door de zon

Omdat het niet vaak genoeg herhaald kan worden, ook al ís het een open deur: smeer je altijd goed in en stel jezelf niet te veel bloot aan de zon wanneer die op zijn krachtigst is. Desondanks is een (lichte) verbranding al snel gepakt. Wist je dat het ongeveer vier dagen duurt voordat slechts een lichte verbranding wegtrekt? Kun je nagaan hoelang het duurt voordat jouw huid hersteld is wanneer je echt flink verbrand bent. Wat kun je dan doen? Je leest het hieronder.

1. Koelen

Koel de verbrande huid zo vaak als nodig voelt met een lauwe douche of natte doeken. Er zit letterlijk te veel warmte in de huid die er niet makkelijk uit kan. Door de huid te koelen gaan de poriën open en kan de huid de warmte kwijt.

2. Aloë vera

Smeer de huid in met een aftersun (let op dat je er een zonder alcohol gebruikt). Het liefst gebruik je een variant met zo veel mogelijk aloë vera. Het geleiachtige sap van deze plant heeft een verkoelende en kalmerende werking op de huid.

3. Week het in kamille

Ook kamille heeft een verkoelende en kalmerende werking op de huid. Wat je kunt doen is kamillethee trekken (een zakje of vier) in koud water of in gekookt water dat je laat afkoelen. Doop hier vervolgens wattenschijfjes of doeken in en leg die ter verkoeling op de huid. Blijf liggen tot de roodheid wegtrekt.

4. Yoghurt en komkommer

Smeer je huid in (of laat je insmeren) met komkommer en leg er wat schijfjes komkommer op. Yoghurt werkt ook verkoelend.

5. Drink water

Drink water! Water hydrateert de huid, ook van binnenuit. Giet dus gerust een paar extra glazen naar binnen nu je huid is verbrand.

verbrand door de zon

6. Tomaat

Volgens de Berbers doet een tomaat wonderen bij zonverbranding. Snijd er een doormidden en laat het sap op de verbrande plekken stromen. Dit verkoelt en vermindert het branderige gevoel.

7. Een rauw ei

Het is een typisch ‘grootmoeders’ middel dat schijnt te helpen: smeer de huid voor het slapen gaan in met het eiwit van een rauw ei. Laat het een nachtje intrekken en de volgende dag is de verbranding verdwenen. Wie niet waagt…

8. Bloem en zetmeel

Nog zo eentje uit de trukendoos van je oma. Dep flink wat aardappelzetmeel of tarwebloem op de verbrande plekken en laat tien minuten zitten. Herhaal dit een paar keer per dag.

Lees ook:
De zonnebank is écht slecht voor je huid