fbpx

De zonnebank is écht slecht voor je huid

zonnebank

Slecht nieuws voor liefhebbers van de zonnebank: er wordt gepleit voor een verbod op de snelbruiners. Ze blijken nog veel schadelijker te zijn voor onze huid dan eerder werd gedacht.

Lees ook:
Check je moedervlek, zo herken je een kwaadaardige moedervlek op je huid

Ontspannen aan je teint werken onder de zonnebank

Wat kan het soms fijn zijn, even een zonnebank pakken. Voor de zomerse tint op je huid of ter ontspanning om even in de warmte weg te dommelen. Het is dus best schrikken, als je je realiseert dat zelfs een eenmalig zonnebankbezoekje al schadelijk is voor je huid. Om het over de frequente bezoekjes dus nog maar niet te hebben.

Hierom is de zonnebank slecht voor je huid

Het licht uit een zonnebank is te vergelijken met de hoogste zonkracht in Nederland. Dat betekent dat je in een hele korte tijd ontzettend veel UV-licht pakt. UVB-straling werkt weliswaar aan verdikking van de huid: het beschermt niet tegen teveel uv-belasting, waardoor je alsnog verbrandt. De meeste zonnebanken stralen trouwens niet eens UVB-licht uit, enkel UVA. UVA-straling leidt tot huidveroudering en huidkanker.

De zonnebank maakt je huid ook erg droog, het vocht in de huid wordt verdampt in de hitte. Daarnaast wordt de elasticiteit van je huid stukken minder en wordt je huid snel ouder.

zonnebank 1

Verbod op de zonnebank

Peter Huijgens, voorzitter van het Integraal Kankercentrum Nederland, pleitte gisteren dan ook voor een verbod op zonnebanken in ons land. Aanleiding hiervoor is het bericht dat het aantal gevallen van huidkanker in Nederland blijft toenemen. Van de in totaal 118.000 geregistreerde gevallen van kanker in 2019 had meer dan de helft van die groep huidkanker. Het is dan ook de meest voorkomende kankersoort in Nederland.

Gezondere alternatieven

Wil je graag een lekker kleurtje maar niet meer onder de zonnebank? Met de volgende tips lukt dat alsnog.

1. Ga wandelen

Of op een andere manier bewegen in de buitenlucht. Dat is niet alleen goed voor je algehele fitheid, ook je huid pikt de zonnestralen op. Het gaat wel iets minder snel in de winter, maar daar tegenover staat wel een gezondere opbouw van je kleur. Zodra de lente doorbreekt smeer je natuurlijk je gezicht in met een SPF.

2. Gebruik een zelfbruinende lotion

‘Bruin zonder zon’ is tegenwoordig dusdanig ontwikkelt dat (mits je wel een goede hebt) er geen wortelkleur meer ontstaat maar de tint van je huid wordt aangenomen en versterkt. Het blijft een kwestie van secuur smeren, daarna heb je enkele dagen geen omkijken meer naar jouw kleurtje.

3. Eet en drink bruinmakers

Naar het schijnt zijn er bepaalde voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat de huid langzaam meer kleur krijgt, als je maar voldoende eet of drinkt. Een bekend voorbeeld zijn wortels, maar ook rode paprika, watermeloen en tomaat bevatten deze stoffen.

Lees ook:
6 groenten die goed zijn voor je huid