fbpx

Zo houd je herinneringen aan een overleden dierbare intact

Herinnering, huisaltaar
Afbeelding: Ⓒ Romy Hommersom

Na het verlies van een dierbare zijn het vaak de herinneringen die ons troost, kracht en de moed om vooruit te kijken geven. Hoe houd je deze herinneringen intact? Een aantal tips.

Lees ook:
Wat je wel en niet kunt doen bij rouw

Herinneringen zijn cadeautjes

Herinneringen zijn misschien wel de mooiste cadeautjes die het leven ons geeft. Een besef dat vaak pas ontstaat op het moment dat een belangrijk persoon ons ontvalt. Op zo’n moment zijn het de herinneringen die voortleven. “Door die herinneringen tastbaar te maken kun je weer even terug naar een fijn moment of een bepaald gevoel dat hoort bij deze persoon,” legt Romy Hommersom uit.

 “Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om letterlijk een plek te creëren waar de herinneringen aan mijn overleden moeder tastbaar zijn. Daarmee eer je niet alleen iemand, het geeft ook een plek waar ik even troost zoek en kracht uit put.” Als concept stylist is ze al jaren bezig met vormgeving en kunst. Inmiddels heeft ze zich met haar eigen bedrijf volledig toegelegd op het tastbaar maken en visualiseren van herinneringen aan overleden mensen. Ze deelt een aantal tips waarmee ook jij jouw geliefde(n) een plekje kunt geven.

 5 manieren om herinneringen intact te houden

1. Een huisaltaar

Een huisaltaar is een fysieke plek in huis waar je jouw dierbare dichtbij voelt. Het bestaat vaak uit concrete herinneringen zoals foto’s, sieraden en kaarten, aangevuld met symbolische elementen zoals edelstenen, een kaarsje en wierook. Een altaar zorgt voor extra verbinding omdat je er letterlijk en figuurlijk bij stil gaat staan. Kijk hier maar eens voor wat inspiratie.

2. Een knuffelkeitje

Een knuffelkeitje is eigenlijk een mini urn die dankzij de vormgeving heel zacht in de hand ligt. Hij kan gevuld worden met een herinnering zoals een haarlokje, as of iets anders persoonlijks. Zo’n keitje staat mooi in huis maar is dankzij de grootte en vorm ook heel makkelijk om mee te nemen of stevig vast te houden wanneer verdriet de overhand neemt.

3. Een persoonlijk kunstwerk

Kies een mooie plek in je huis uit waar je een stukje gepersonaliseerde kunst ophangt. Juist door het persoonlijke element, bijvoorbeeld in vorm van fotografie of illustraties, komen de herinneringen aan jouw dierbare weer tot leven, steeds als je er naar kijkt.

herinnering, personal art
Afbeelding: Ⓒ Romy Hommersom

4. Voorwerp in brons

Een ander heel mooi idee is om een item wat ‘typisch jouw dierbare’ is, in brons te laten gieten en als kunstobject te laten vereeuwigen. Dat kan van alles zijn: van modeltrein tot lievelingsbloem.

5. In een deelboek

Een deelboek is een prachtige manier om verhalen niet verloren te laten gaan. Wie niet graag schrijft hoeft zich geen zorgen te maken: via Mijndeelboek.nl kun je dit namelijk laten doen! Het idee is dat de persoon over wie het boek gaat iedere week een vraag beantwoord over zichzelf en zijn/haar leven. Na 25 vragen ontstaat er een redelijk compleet levensverhaal. Wat een inspirerend idee om een herinnering levend te houden.

Lees ook:
Fijne herinneringen? Zo onthoud je er meer