fbpx

Fijne herinneringen? Zo onthoud je er meer

fijne herinneringen

We hebben ze allemaal: fijne herinneringen aan mooie, leuke of waardevolle momenten. Maar we maken ook veel leuks mee wat níet wordt opgeslagen in ons brein als ‘fijne herinnering’. Hoe zorg je ervoor dat je meer fijne herinneringen kunt onthouden? Wij zochten het uit.

Lees ook:
Alleen op vakantie? Gewoon doen

Fijne herinneringen hebben iets gemeen

Als je voor jezelf na gaat wat jouw fijne herinneringen typeert, dan valt je misschien iets op. Het zijn vaak herinneringen aan momenten die je voor het eerst hebt beleefd, aan nieuwe dingen. Ons brein werkt nu eenmaal zo dat nieuwe indrukken beter blijven kleven dan routinezaken. Als jij bijvoorbeeld een normale werkweek hebt zonder bijzonderheden, is de kans dat je deze week helemaal vergeet zeer groot. Werd je echter genomineerd als werknemer van het jaar, dan zal je die week nooit meer vergeten.

Fijne herinneringen vragen om iets nieuws

Omdat ons brein dus zo selectief is in het opslaan van herinneringen die gekoppeld zijn aan nieuwe dingen, zijn jeugdherinneringen vaak ook zo scherp. De verklaring: je beleeft dan veel ‘eerste keren’. Een eerste grote liefde, een vakantie zonder ouders, je eerste baan. Naast de nieuwe dingen die je ontdekt hebt in je jeugdjaren schijnt ook het zogenaamde reminiscentie-effect van invloed te zijn op wat je opslaat aan fijne herinneringen. Je hersenen zijn als je jong bent nog heel ontvankelijk en worden in deze periode gevormd. In combinatie met nieuwe ervaringen vormt dat een blijvende stempel.

Ook als je ouder wordt…

Is het dan zo dat als je ouder wordt je geen fijne herinneringen meer kunt maken, simpelweg omdat je minder nieuwe dingen beleeft? Dat niet persé, maar het gezegde ‘de tijd vliegt’ is op velen van ons van toepassing. En soms vinden we dat er best wat meer memorabele momenten, oftewel fijne herinneringen gemaakt mogen worden.

Ga iets nieuws doen

Het goede nieuws: dat kun je! Het vraagt om doen, ongeacht je leeftijd. Nieuwe dingen doen, die je misschien nog nooit gedaan hebt of ontzettend spannend vindt. Bungeejumpen, om maar eens een uiterste te noemen. Je zult nooit vergeten hoe gespannen je was vooraf en hoe intens bevrijdend het was toen je sprong. Gelukkig hoef je het niet persé in dit soort zaken te zoeken. Fijne herinneringen kun je ook halen uit kleine momenten. Als het maar afwijkt van jouw routine.

Tips om meer fijne herinneringen te maken:

  • Ga eens alleen uit eten als je dat nog nooit gedaan hebt
  • Stap in de auto en rijd gewoon op je gevoel rond, drink onderweg minstens 1 kop koffie in een leuk tentje
  • Bezoek een concert van iemand die je niet kent
  • Boek enkel een vliegticket en laat je verder leiden door wat je onderweg tegenkomt op vakantie

Lees ook:
6 tips om nieuwe vrienden te maken als volwassene