fbpx

Pluizen en pillen op je trui: zo wordt-ie weer als nieuw!

wollen trui

Je was nog zó van plan netjes voor de dag komen, maar je nieuwe wollen trui, slechts één keer gedragen, ziet eruit als een vod dat al jaren in de kledingkast hangt: vol pluizen. Valt er nog iets aan te redden? 

Lees ook:
Zo was je wol

Wol op stoel

Wol pluist snel

Veel mensen denken dat pluizen (of pillen), aan de kwaliteit van de stof ligt, maar dat hoeft niet perse zo te zijn. Vaker heeft het te maken met het materiaal waarvan je trui of sjaal gemaakt is.  Wol ‘pluist’ bijvoorbeeld snel. Polyester, viscose en acryl kunnen er ook wat van. 

Pluizen tijdens het dragen

Pluisjes of pillen ontstaan door wrijving van de stof. De wolvezels kluwen als het ware om elkaar heen en dat geeft die kleine balletjes aan de oppervlakte. Dit kan al gewoon tijdens het dragen gebeuren, als het kledingstuk in contact is met ‘schurende’ oppervlakten. Denk bijvoorbeeld aan ellebogen die steeds over een bureau schuiven, of een achterpand van een vest dat langs een rugleuning gaat. Dat is dus vrijwel niet te voorkomen.

Zo was je pluisgevoelige kledingstukken

Tijdens de was kunnen we er gelukkig wel wat aan doen!  De kans op pluizen is namelijk het groots als je jouw trui samen met andere ‘grove’ of scherpe kledingstukken in de trommel doet. Denk aan een spijkerbroek met naden, ritsen en knopen. Daarom:

  • Was altijd volgens het wasvoorschrift. Voor wol is er een speciaal wolprogramma.
  • Was de trui binnenstebuiten, maar nog beter: bescherm je trui door hem in een waszak te wassen. Heb je die niet, dan is een katoenen kussensloop een prima alternatief.
  • Droog liever niet in de wasdroger, maar aan de lijn, in de buitenlucht. Toch in de droger? Okay, maar dan in een waszak. 

Er zijn speciale antipluis wasmiddelen op de markt met het enzym cellulase, dat kleine vezels gemakkelijk afbreekt, waardoor de stof weer glad wordt. 

Hoe haal je pilletjes weg?

Pluisjes haal je heel makkelijk weg door met een bot scheermesje over de trui te gaan, wel in één richting. Sommige mensen zijn echter bang dat ze uitschieten en een gat in hun kledingstuk maken. Voor hen zijn speciale pluizentondeuses (goed scrabbelwoord) te koop: apparaatjes die over je kledingstuk ‘snorren’ en dat net als een scheermesje alle pilletjes afscheren. Een tornmesje kan ook uitkomst bieden, zeker als het om een paar pluisjes gaat.

Je trui in de vriezer

Er bestaan pluizenborstels, maar een schoenenborsteltje voor suède is ook ideaal om pluizen te verwijderen, net als… pluimsteen. Dit gebruik je normaal gesproken om eelt te verwijderen, maar het werkt. Een nieuwe wollen trui? Maak hem een beetje vochtig en leg hem in een afgesloten tas een nachtje in de vriezer. Dan pilt hij bij het dragen minder.  

Lees ook:
Een oppepper voor je was- en afwasmachine