fbpx

was je wol

Wol op stoel

Ai. Niks is zo vervelend als die fijne en mooie wollen trui die een maatje kleiner uit de wasmachine komt. Wol wassen luistert nauw. Dit is hoe je het ‘t beste kunt doen. 

Lees ook:
Handen wassen, goed bezig maar..

Wol mooi schoon krijgen 

Wol heeft de eigenschap snel te krimpen in de was. De allerbeste manier om een kledingstuk van wol te reinigen is het naar de stomerij te brengen. Maar wij snappen ook: dat komt niet altijd even goed uit en dus stoppen we het liever zelf in de wasmachine. Gelukkig kunnen de wasmachines van nu vaak een wolprogramma draaien. Wij leggen je uit hoe je dit het beste aanpakt.

Volgens de voorschriften

Allereerst: lees het wasvoorschrift! Vaak bestaat kleding niet enkel uit wol maar bijvoorbeeld ook uit katoen. Ga in dit geval uit van de meest kwetsbare stof. Etiketten adviseren vaak handwas maar een wasje in de machine kan prima. Kies je voor handwas? Gebruik dan lauw water en speciaal wolwasmiddel. Knijp in de stof en voorkom dat je wrijft. Laat de stof niet weken. 

wol wassen

Op het wolprogramma 

Een beetje moderne wasmachine heeft een wolprogramma. Kenmerkend hieraan is de lage temperatuur waarmee gewassen wordt. Mix wollen kleding niet met andere stoffen wanneer je het op het wolprogramma wast en houd het met wol op maximaal 1 kilo. Gebruik ook hier speciaal wolwasmiddel. Je kunt de machine wel op de hoogste stand laten centrifugeren, zodat je kleding al zo droog mogelijk uit de trommel komt. 

Wol drogen doe je zo

Door het centrifugeren is je wollen kledingstuk waarschijnlijk al redelijk droog. Leg het vervolgens plat op een vlakke ondergrond om verder te laten drogen. Als je het in een bepaalde vorm legt of hangt neemt het wol die vorm aan en dat wil je liever voorkomen. Een trucje om wol te laten drogen zonder centrifugeren is door het in een handdoek te wikkelen en zachtjes te rollen. 

Lees ook:
Een oppepper voor je was- en afwasmachine