fbpx

5x heldere instructies zodat je (klein)kind wél luistert

kleinkind instructies

Prins(ess)en op de erwt zijn het, als kleinkinderen een dagje bij opa en oma zijn. Verwennen is immers de taak van grootouders. Het gevaar hiervan is dat het kind denkt dat alles mag en kan. Hoe zorg je ervoor dat je kleinkind luistert? Vijf heldere instructies.

Lees ook:
Verantwoord opvoeden: dat doe je zo

Eigenwijs

We weten dat het opvolgen van instructies niet bepaald de sterkste kant van kinderen is. Maar waarom eigenlijk niet? Waarom luisteren jonge kinderen zo matig als we iets van ze vragen? Dat komt doordat hun hersenen nog niet volgroeid zijn en hun impulscontrole daardoor nog zwak is. Het is de taak van de ouders om kinderen instructies te geven en ze te vertellen dat ze van tevoren even moeten nadenken over de gevolgen die hun gedrag op de omgeving kan hebben. Heel belangrijk dat grootouders diezelfde lijn in opvoeding aanhouden.

Heldere instructies zodat je (klein)kind wél luistert

kleinkinderen instructies

1. Leg je instructies uit

Vertel wat je precies van je kleinkind wilt, maar ook waaróm je dat eigenlijk wilt. Zo leert het kind ook de gedachte erachter en zal hij dit later bij een soortgelijke situatie sneller zelf kunnen toepassen.

2. Neem de tijd

Blijf rustig, verhef je stem niet en neem de tijd voor je vraag of instructie. Zorg dat je pas doorgaat als je kleinkind ook de volle aandacht voor jou heeft. Meestal verstoor je namelijk iets wat je kind aan het doen is. Wacht dan gewoon even geduldig. Timing is key.

3. Test of je kind het begrepen heeft

Vraag je kleinkind te herhalen wat je graag wilt dat gedaan wordt. Als het kind het begrepen heeft, beloon het dan met een high-five of complimentje. Zo zorg je dat je het kind onderdeel wordt van de intentie en het bereiken van je doel.

4. Som op met je handen

Geef niet meer dan één instructie tegelijk. Als je wilt dat er meer handelingen achter elkaar gedaan moeten worden, geef dat dan van tevoren aan. Vaak werkt het als je de handelingen nummert of ter verduidelijking uitbeeldt met tellende handen.

5. Bedank

Bedank je kleinkind als het een instructie heeft opgevolgd. Maar bedankt het kind ook als je merkt dat het kind iets uit zichzelf heeft gedaan, dus zonder dat jij het hebt gevraagd.

Lees ook:
5 tips voor opa’s en oma’s die oppassen