fbpx

5 liefdesgeheimen van een briljanten echtpaar

briljanten echtpaar

Stel je voor, dat je 65 jaar gelukkig (en gezond!) getrouwd bent. Dan heb je toch wel een aardig idee van hoe de liefde werkt. We vroegen het briljanten echtpaar Grad & Jo Donkers wat hun geheim is. 

Lees ook:
6 dingen waar mannen anders over denken dan vrouwen

65 jaar gezond en gelukkig getrouwd

echtpaar 65

1. Genieten van de kleine dingen

In en om het huis zijn zoveel dingen waar je je geluk aan kunt ophangen. Daar hoef je niet ver voor weg. De kunst is om tevreden te zijn met de ‘kleine’ dingen. Vaak zijn juist die dingen niet zo vanzelfsprekend. Veel familie en ander bezoek over de vloer is het meest kostbare wat je kunt hebben op deze leeftijd, beaamt het echtpaar.

2. Proberen niet in het verleden te blijven hangen

Natuurlijk komen ‘die goede oude tijden’ herhaardelijk naar boven tijdens de koffie. Vroeger zit als een bundel van warme herinneringen opgeslagen in ons hoofd. Maar de focus ligt op de toekomst. Met toekomst kun al bedoelen hoe je de volgende dag of week in gaat delen. Leef in het ‘nu’ en probeer het voordeel van elke (nieuwe) situatie in te zien.

3. Samen lekker op tijd aan de dag beginnen

Ook al nemen verplichtingen af, is het aanhouden van een dagritme erg gezond voor lichaam en geest. Grad & Jo staan iedere ochtend om kwart over zeven op. “Anders komen we tijd tekort”, voegt Jo toe. Van acitiveiten als rumikubben, puzzelen, televisie kijken en ’s zomers door de straat wandelen, genieten ze nog altijd samen.

4. Ieder je eigen ding blijven doen

Naast een druk schema samen hebben de twee ook ieder hun eigen hobby’s. Hij wandelt graag met hondje Bobbie. ,,Dan wandel ik rond en kom ik mensen tegen die ik ken.” Ook puzzelt hij graag aan zijn tafeltje bij het raam met uitzicht op de drukke straat. Zij gaat wekelijks kienen. En ze breidt mutsjes voor het goede doel. ,,Dan ga ik zitten breien en zet ik op de iPad een mooi muziekske op. Ik heb de hemel op aarde zeg ik dan.”

5. Elkaar iets gunnen en elkaar helpen

Juist wanneer je elkaar alles gunt, kom je in de buurt van zuivere liefde. Als je geluk uit jezelf kunt halen, kun je dat ook aan de ander geven. We maken de relatie nooit belangrijker dan onszelf. Ze helpen elkaar om te groeien en hebben in het huishouden een mooie verdeling: ,,Ik doe altijd de boodschappen”, vertelt hij. ,,Ik kook vervolgens. En samen eten we het op”, zegt zij. Een kwestie van geven en nemen, noemen ze het. ,,Maar nemen het meeste”, lacht hij.

Lees ook:
Een goede scheiding moeilijker dan een goed huwelijk