fbpx

Bijna moederdag: 5 dingen die je van je moeder hebt geleerd

moeder dochter

Moeder is het woord waar het leven mee begint. Mama is het woord dat hoort bij ieder kind. Mama is een ander woord voor liefde… Zo klinkt het gedicht van Toon Hermans. Misschien vond je je moeder superirritant als puber, maar later ben je haar vaak dankbaar. En geef je haar uitspraken door op jouw eigen kinderen. Herkenbaar?

Lees ook:
5 cadeautips voor Moederdag: zo geef je een originele verrassing

5 dingen die je van je moeder hebt geleerd

moeder dag

‘Als je toch naar de keuken gaat, neem dan gelijk dat koffiekopje mee.’

Jaaaahaaaa, rolde je met je ogen. Omdat je moeder het zo’n honderd keer heeft moeten zeggen, was het na enige tijd (hopen we dan maar) dan toch eindelijk aan je verstand gepeuterd. Je moeder leerde je efficiënt handelen en praktisch nadenken.

‘Geld groeit niet aan de bomen’ of ‘voor niks gaat de zon op.’

Deze woorden zullen voor veel mensen ook niet onbekend zijn. Hoewel het ook een typische uitspraak is voor je vader, leerden ze je met geld omgaan en stimuleerden je om te werken voor je geld. 

‘Geef een stevige hand en kijk iemand aan.’

Een goede (of slechte) handdruk kan de eerste indruk beïnvloeden. Een handdruk die door mensen als positief wordt ervaren, is stevig, is een complete greep (geen ‘dooie vis’), een op-en-neer-gaande beweging, niet te lang én niet te kort (3 tot 4 seconden) en héél belangrijk: oogcontact. Is jou dat vroeger ook zo aangeleerd?

‘Je mag in jezelf geloven.’

Als kind, puber en zelfs als jongvolwassene heeft iedereen situaties meegemaakt, die soms het vertrouwen in jezelf diep konden laten kelderen. Je moeder was dan vaak degene die je geruststelde, steunde en aanmoedigde. Deze uitspraak is helend en hoort bij de magische krachten die de moeder teweeg kan brengen.

‘Behandel anderen zoals je ook wilt dat ze jou behandelen.’

Met deze uitspraak leerde je als kind een sterker inlevingsvermogen op te bouwen. Door je telkens af te vragen en visueel te maken hoe je je bij een dergelijke situatie voelde, kwam je ook te weten hoe een ander zich erbij zou voelen. Een goede (tijdloze!) les om te oefenen met je kind en van generatie op generatie door te geven.

Lees ook:
Nostalgie: woorden uit grootmoeders tijd, wie kent ze nog?