fbpx

Daarom zijn vriend(inn)en gezond

vriendinnen wandeling

Groene appels, voldoende water drinken en een verre wandeling: supergezond. Maar wat pas écht bevordelijk is: een goede vriendschap! Het vormt een buffer tegen stress en zorgt ervoor dat je je emotioneel veilig voelt. 

Lees ook:
Ben jij eenzaam? Tips om je minder eenzaam te voelen

Hechte vrienden zijn cruciaal voor je geluk en je gezondheid

koffie met oude vrienden

Echte vrienden…

  • nemen je zoals je bent
  • geven je een veilig gevoel
  • bieden een luisterend oor
  • zijn eerlijk zonder te oordelen
  • maken je aan het lachen
  • helpen je door moeilijke tijden
  • stimuleren je om goed voor jezelf te zorgen
  • geven je zelfvertrouwen.

Minder stress

Hoe kan het zijn dat het hebben van vrienden mede bepaalt hoe je er qua gezondheid voorstaat? Ten eerste ontspannen mensen op de momenten dat ze contact hebben met vrienden. Je ervaart hierdoor minder stress en dat is weer goed voor je afweersysteem. Vrienden helpen je om sneller beter te worden als je iets mankeert.

Vrienden boven familie

Een universiteit in VS onderzocht dat vrienden beter zijn voor je gezondheid dan familie. Dat de impact van vriendschappen zoveel groter is dan dat van familie, komt doordat je je vrienden bewust uitzoekt. Het zijn vaak de ‘eerlijkste’ relaties.

Kwaliteit boven kwantiteit

Een paar mensen met wie je persoonlijke dingen deelt, dát is wat telt. Niet het aantal vrienden of hoe vaak je elkaar ziet. Ga eens na bij wie je midden in de nacht kunt aankloppen… Investeer in díe vrienden!

Op latere leeftijd?

Allemaal leuk en aardig, maar wat als je nu weinig of geen goede vrienden hebt? Daar kan je best wel eens vette ‘pech’ mee hebben. Veel mensen hebben het gevoel dat je op latere leeftijd geen nieuwe vrienden kunt maken. Dat is onzin! Maar, je moet er wel wat voor doen. Vriendschappen hebben de meeste kans van slagen als je gedeelde interesses hebt. Van welke activiteit word jij blij? Op naar die biljarttafel, de bieb of je sportclub! 

“Een simpele ‘hallo’ kan leiden tot een miljoen dingen.”

Lees ook:
6 tips om nieuwe vrienden te maken als volwassene