fbpx

Deze vrouwen werken online: iets voor jou?

online werken

De onlinewereld lijkt soms eindeloos. We kunnen er op de hoogte blijven van nieuwtjes, televisie kijken, shoppen, nieuwe mensen ontmoeten en zelfs geld mee verdienen. Toch is dat laatste voor heel veel mensen nog onbekend terrein. Zeker als je geen online ondernemer bent of er niet vaak iets over hoort. Daarom laten wij twee inspirerende vrouwen aan het woord die hun offline carrière verruilden voor een online onderneming. 

Lees ook:
7 tips om niet sneller maar wél slimmer te werken

Van offline naar online werken

Linda Baart (43) verruilde haar baan als etaleur voor een eigen webshop 

“Ik werkte ruim 18 jaar als etaleur voor grote merken als Steps, Tommy Hilfiger en Calvin Klein. Mijn partner werkte al langer voor zichzelf als schoenmaker. Op een avond stelde ik hem voor om samen een leren tas te maken. Out of the blue zijn we gestart en dat bleek leuker dan verwacht. Met een verrassend mooi resultaat. Naast mijn baan startte ik de webshop Owned by met naast leren tassen ook hoezen voor om een notitieblok. Als een vriendin een foto van de hoes op haar Instagram plaatst, stromen de aanvragen plots binnen. Binnen no time groeide mijn webshop en heb ik mijn baan als etaleur opgezegd. Het grootste voordeel van online ondernemen: je kunt het doen waar en wanneer je maar zelf wilt.”

Groter bereik online

“Een online onderneming kun je goed combineren met een baan in loondienst, omdat je het langzaam kunt opbouwen. Als je een webshop online zet en je plaatst een eerste bericht op Instagram, dan is niet met een druk op de knop je verkoop gelijk booming. De eerste stappen hebben nog geen enorme impact op je business, waardoor je met gemak kunt switchen van tactiek. Nog een grappige ontdekking: social media is voor een online ondernemer helemaal niet zo afstandelijk of onpersoonlijk dan het lijkt. Ik heb juist zoveel leuke contacten opgedaan. Het is niet dat ik alle mensen dagelijks ontmoet of er mee praat, maar je stuurt wel sneller via WhatsApp of Instagram een berichtje tussendoor om te vragen hoe het met iemand gaat of om te vertellen dat er een nieuw product is binnengekomen. Op straat of bij een netwerkbijeenkomst hoor je vaak pas later in een gesprek of er wel of geen klik is. Terwijl je elkaar online vaak opzoekt en al dezelfde interesses deelt. Ook is je bereik online vele malen groter. Met een offline winkel had ik zoveel nieuwe klanten niet durven dromen!”

online werken

Snelle groei dankzij online ondernemen

Anita Faber (51) verruilde haar baan als directiesecretaresse voor virtual assistent

“Ik werkte als directiesecretaresse voor diverse grote bedrijven. Ik werd echter vijf keer op rij slachtoffer van reorganisaties en dat was voor mij reden om ruim vier jaar geleden het heft in eigen hand te nemen en als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Via via kwam ik in aanraking met het beroep van virtueel assistent. Een virtueel assistent ondersteunt ondernemers in een online samenwerking. Al snel kwam ik erachter dat ik niet op secretarieel vlak moest gaan ondersteunen, maar bij de techniek die komt kijken bij het online ondernemen. Ik ben me toen gaan ontwikkelen en specialiseren in het bouwen van online leeromgevingen en ondersteunen bij webinars. Met succes, want binnen vier jaar is mijn bedrijf dusdanig gegroeid dat ik inmiddels werk met een team van vijf mensen die mij weer ondersteunen.”

De vrijheid van online ondernemen

“De vrijheid die je als online ondernemer hebt, daar vat je alles mee samen. Alles dat aan mijn werk gerelateerd is, bevindt zich in de cloud. Ik kan dus overal werken zolang ik maar internet heb en dat maakt me dus locatieonafhankelijk. Daarnaast is het bij het online ondernemen een groot voordeel dat je heel makkelijk kunt uitbesteden. Al mijn klanten maken gebruik van online tools en al mijn teamleden kunnen net als ik inloggen in de systemen van mijn klanten. Dat maakt online ondernemen fantastisch! Ik roep weleens: ‘Dit had ik tien jaar eerder moeten doen’, maar toen kon dit nog allemaal niet. Begin vorig jaar zijn mijn man en ik verhuisd naar een schattig huisje op de Veluwe. Ik merk dat ik op deze manier het ideale leven voor mezelf heb gecreëerd. Elke dag voelt weer als vakantie in de omgeving waar ik nu woon. En dan doe ik ook nog eens het leukste werk van de wereld!”

Lees ook:
Veilig online winkelen doe je met deze tips