fbpx

7 tips om niet sneller maar wél slimmer te werken

slimmer werken

Ben je toe aan meer tijd voor jezelf? Wil je tussen je werk, gezinsleven, sociale contacten, sport en hobby’s door, even iets voor jezelf doen? Dan is het hoog tijd dat je niet sneller maar wél slimmer gaat werken. Leonie de Jong werkt als lifestylecoach in haar praktijk Gezond Lijf Gezond Bedrijf en geeft tips.

Lees ook:
7 oefeningen om je hersenen te trainen

Slimmer werken doe je zo

tips om slimmer te werken

Tip 1: Zet een wekker

Soms ben je zo gefocust met een taak bezig, dat je blijft doorwerken. Hoe harder je werkt, hoe sneller het af is? In de praktijk is het juist veel slimmer om je taken in blokjes van twintig minuten te verdelen. In die tijd ga je vol focus aan de slag en zet je alle afleidingen als social media en e-mail uit. Stel een wekker in en neem tussendoor steeds vijf minuten pauze. In die tijd kun je mooi koffie of thee halen. Hiermee stimuleer je de doorbloeding van je lijf en dit bevordert je concentratie.

Tip 2: Stimuleer een frisse geest

Wil je niet sneller, maar slimmer werken? Dan is het belangrijk dat je zorgt voor een frisse en ontspannen geest. Regelmatig verliezen mensen hun creativiteit doordat ze blijven doorgaan en daarom is bewegen zo belangrijk. De minimale dosis dagelijkse beweging is 10.000 stappen per dag, dat staat gelijk aan een uur en een kwartier wandelen. Daar mag je dat half uurtje wandelen in de pauze bij optellen. Naast de basisbeweging is het goed om – als het lukt – twee keer per week te sporten.

Tip 3: Vraag om hulp

Vaak zie je in het werkleven dat mensen alles zelf willen oplossen. Ze voelen zich bezwaard om iets aan een ander te vragen of blijven te lang broeden op een oplossing. Als je er niet uitkomt kun je beter kiezen om met iemand samen te werken of om feedback te vragen. Blijf vooral niet al die tijd alleen zitten.

Tip 4: Durf ook ‘nee’ te zeggen

Uiteindelijk heb je er niks aan als je overal ‘ja’ op zegt. Je doet taken half en verliest het overzicht, wat kan leiden tot een burn-out. Door ‘nee’ te zeggen geef jij je grenzen aan en bepaal je zelf jouw agenda.

slimmer werken

Tip 5: Voorkom een middagdip

Door tussen de middag genoeg eiwitten, vetten en groenten te nemen, en niet te veel brood, voorkom je de middagdip en ben je energieker. Goede alternatieven voor de lunch: soep of (pasta)salade en kies dan voor volkorenpasta.

Tip 6: Ga op tijd naar bed

Als je een ritme opbouwt en niet te laat naar bed gaat, dan heb je genoeg energie om de dag door te komen. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om ’s avonds, vlak voordat je gaat slapen, nog op een beeldscherm te kijken. Doordat je genoeg nachtrust hebt, ben je overdag een stuk scherper en beter in staat om slimmer te werken.

Tip 7: Wees sociaal

Op de werkvloer is sociaal contact met je collega’s erg belangrijk. Door af en toe een praatje te maken en deel te nemen aan bedrijfsuitjes, vergroot je de teamspirit en is het makkelijk om je collega iets te vragen als je hulp nodig hebt. Dit kan bij project of een opdracht zijn die je bij iemand anders wil neerleggen. Vooral dat laatste is belangrijk als je slimmer wil werken. Durf taken uit handen te geven en leg niet alles op je eigen bordje. Dat maakt dat je niet sneller, maar slimmer gaat werken.

Lees ook:
Video van de dag: welke hersenhelft is dominant?