fbpx

Eigenwijze mensen vervelend? Dit zijn hun grote pluspunten

eigenwijs 1

Eigenwijze mensen krijgen al snel het stempeltje ‘vervelend’ of ‘irritant’. Toch hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Zo zijn ze vaak erg creatief en blaken ze van vertrouwen.

Lees ook:
Hoe schrijf jij? Dit zegt je handschrift over je karakter

Eigenwijs?

Misschien heb je een partner, (klein)kind of kennis die erg eigenwijs is. Of ben je het zelf. Soms kan de omgang met een eigenwijs persoon lastig zijn, maar dit type mensen heeft juist ook bijzondere, leuke en bewonderenswaardige karaktertrekken. Zoals:

Zelfstandig en creatief

Eigenwijze mensen zijn meestal van jongs af aan erg zelfstandig; ze weten goed hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. Aan hulp hebben ze geen behoefte; ze doen het ‘zelluf’ wel. Doordat ze alles zelf willen ontdekken, is hun creativiteit vaak goed ontwikkeld. Ze zijn zowel in hun hoofd als met hun handen creatief. Eigengereid zijn deze mensen meestal ook nog op latere leeftijd; ze zullen anderen niet snel om hulp vragen. Bij oudere mensen kan deze karaktereigenschap omslaan naar de negatieve kant. Zij zouden best wat hulp kunnen gebruiken, maar willen nog steeds alles zelf regelen.

eigenwijs 2

Geen meeloper

Veel eigenwijze mensen hebben een uitgesproken mening over van alles en nog wat. Eigenlijk heel bewonderenswaardig, toch? Juist omdat ze zo goed weten wat ze willen en zich weinig aantrekken van wat anderen van hen denken, zullen ze niet snel meedoen met trends en hypes. Ze doen lekker hun eigen ding.

Succesvol

Eigenwijze mensen zijn op zakelijk gebied vaak erg succesvol. Dat is zelfs bewezen door een Amerikaans onderzoek. Daaruit is gebleken dat eigenwijze kinderen vaak opgroeien tot succesvolle volwassenen die nog rijk worden ook. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze meer durven en ook vaak bazig zijn. Dat kun je als een negatieve eigenschap zien, maar ook als een kwaliteit: natuurlijk leiderschap.

Vastberaden en vol zelfvertrouwen

Niet rusten voordat het doel is bereikt: ook dat kenmerkt eigenwijze mensen. Deze vastberadenheid gaat gepaard met assertiviteit. Ze kunnen uitstekend voor zichzelf opkomen en doen dat dan ook zonder aarzelen, zodat ze datgene kunnen bereiken waar ze hun zinnen op hebben gezet. Daarbij laten ze zich niet opjutten; eigenwijs als ze zijn, zijn ze gewend aan de reacties – soms zelfs weerstand – die hun gedrag vaak oproept.

Lees ook:
Hoe schrijf jij? Dit zegt je handschrift over je karakter