fbpx

Valentijnsdag: Ha fijn, het is weer Valentijn!

rozen valentijn

Over ‘Sint Valentijn’, wiens naamdag we vrijdag vieren, doen meer verhalen de ronde dan er blaadjes aan een bos bloemen zitten. Deze bijvoorbeeld: Valentijnsdag werd in het jaar 496 in het leven geroepen door Paus Gelasius, om tegenkleur te bieden aan ‘Lupercalia’, een heidens Romeins vruchtbaarheidsfeest dat op 15 februari werd gevierd.

Lees ook:
Maak de mooiste creaties met bloemschikken

Ha fijn, het is weer Valentijn

valentijn hartjes

Wie was toch die Valentijn?

Valentijn zou volgens de overlevering priester in Rome zijn geweest, in een andere versie bisschop van Terni (Umbrië). Maar het zou best om een en dezelfde persoon kunnen gaan. Hij zou, tegen het uitdrukkelijke bevel van keizer Claudius II in, heidense Romeinse soldaten en hun christelijke liefjes in de echt hebben verbonden, zodat de tortelduifjes legaal samen door het leven konden gaan. Een doodzonde blijkbaar, want Valentijn werd ervoor ter dood veroordeeld. 

Pak eens anders uit

De cipier die hem bewaakte, had een blind dochtertje. Op weg naar het schavot stopte Valentijn haar een briefje toe. Toen ze het op de tast opende, viel er een bloem uit en als door een wonder kon het blinde meisje zien en de tekst nog lezen ook: “Van je Valentijn”. En zie, de Valentijnskaart en het bijbehorende bloemetje waren geboren. Maar de executie ging wel gewoon door. Dat was op 14 februari. Als troost kreeg het meisje chocoladetaart te eten. Chocoladetaart? Bij de Romeinen? Fake news? Geen idee. Maar chocola hoort erbij op Valentijnsdag.

14 verrassende Valentijnsideeën

 1. Schrijf een gedicht. En dan geen vierregelig rijmpje, maar een écht meesterwerk waarin je je geliefde de hemel in prijst.
 2. Bak een cake of taart en verstop er een klein presentje in. Maar hou het simpel, je doet niet mee aan ‘Heel Holland bakt’.
 3. Repareer eindelijk dat keukenkastje, geef die oude stoel een verfje, ruim de schuur op, fix die losse tegel, zet die vergeten knopen aan, strijk de was weg, doe desnoods de afwas, maar klaar dat klusje waar hij/zij al zo lang op wacht.
 4. Zet een speurtocht uit in de natuur, of dwars door de stad, waarbij je aan het einde een lief presentje hebt verstopt. Of waarbij je aan het einde in jullie favoriete pannenkoekenhuis terecht komt.
 5. Trakteer je geliefde op een high tea of Valentijnsdiner. Veel restaurants doen eraan. Met een blind date kun je ook dineren in het donker, om het extra spannend te maken.
 6. Maak een rondvaart door je eigen stad. Daar kom je anders nooit toe als je er woont.
 7. Offer je op voor een avondje Netflix binge watching en kijk lekker samen naar zijn of haar favoriete serie (ook als jij die verafschuwt).
 8. Boek een helikopter rondvlucht en bekijk samen van bovenaf je woonomgeving. 
 9. Verras je geliefde met een romantisch diner thuis. 
 10.  Huur een tandem (wel een elektrische natuurlijk) en rij haar of hem rond. 
 11. Vraag vooraf in jullie vaste eettentje of de barkeeper een nieuw drankje met zijn/haar naam wil serveren. Dat moet dan de komende tijd ook nog wel te krijgen zijn natuurlijk.
 12. Hang een landkaart op (Nederland, Europa, Verweggistan, maar een stadsplattegrond kan ook) en laat haar of hem met een dartpijltje gooien of geblinddoekt prikken. Daar gaan jullie naartoe!
 13. Geef haar of hem een cadeaubon: zelfgemaakt, met daarop haar of zijn liefste wens. En die ga jij vervullen.
 14.  Ben je getrouwd? Vraag hem of haar dan nogmaals ten huwelijk! Je kunt opnieuw je trouwbelofte uitspreken, hier heb je geen ambtenaar van de burgerlijke stand bij nodig.

Fijne Valentijn!

Lees ook:
Zeg het met bloemen: de betekenis van bloemen